Εσείς, το παιδί και ο παιδίατρος

Εσείς, το παιδί και ο παιδίατρος

Μια από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε ως γονείς είναι και η επιλογή παιδιάτρου. Θα πρέπει, ακόμη και πριν από τη γέννηση του παιδιού, να ενδιαφερθείτε για το ποιος παιδίατρος θα αναλάβει τις εξετάσεις και τον εμβολιασμό του παιδιού σας. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον εσείς, μπορείτε να ζητήσετε από συγγενείς και φίλους να σας υποδείξουν σε ποιον παιδίατρο πήγαιναν εκείνοι τα παιδιά τους. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από το μαιευτήριο να σας δώσουν τα στοιχεία των καλύτερων παιδιάτρων της περιοχής. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην επιλέξετε χωρίς πρώτα να έχετε επισκεφθεί κάποιους από τους παιδίατρους που σας έχουν προτείνει.

Τι να προσέξετε
Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι παιδίατροι ενδιαφέρονται πρώτα από όλα για την καλή υγεία του παιδιού και για την αρμονική του ανάπτυξη. Το σημείο όμως στο οποίο διαφοροποιούνται είναι στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να προσεγγίσουν τα παιδιά - ασθενείς τους. Είναι σημαντικό, μιλώντας με τον παιδίατρο, να μπορέσετε να καταλάβετε αν θα μπορέσει το παιδί σας να τον εμπιστευτεί και να νιώσει άνετα μαζί του. Αν θεωρήσετε ότι ο χώρος του ιατρείου δεν είναι αρκετά ευχάριστος ή ότι ο παιδίατρος δε σας δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας, καλύτερα να προχωρήσετε στον επόμενο. Το ουσιαστικό είναι ο παιδίατρος να έχει καλή φήμη και να βλέπετε ότι μπορεί με επιτυχία να προσεγγίσει ένα παιδί και να κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη του.

Οι επισκέψεις στον παιδίατρο και τα απαραίτητα εμβόλια είναι ζητήματα που θα προκαλούν άγχος στο παιδί σας. Θα πρέπει επομένως να φροντίσετε ώστε ο παιδίατρος που θα επιλέξετε να μπορεί να καθησυχάζει το παιδί και να μην του δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις. Ένας γλυκομίλητος και ευχάριστος παιδίατρος είναι σίγουρα μια καλή επιλογή που θα διασφαλίσει ότι το παιδί σας δε θα αντιδρά κάθε φορά που θα πρέπει να πάει για τις καθιερωμένες εξετάσεις του. Πρέπει βέβαια να έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και αν εσείς θεωρείτε το γιατρό υπέροχο, το παιδί σας μπορεί να μην τον συμπαθήσει. Μερικές φορές τα παιδιά είναι πραγματικά απρόβλεπτα σε σχέση με τον ποιον συμπαθούν και ποιον απορρίπτουν. Φροντίστε επομένως ο παιδίατρος να είναι κάποιος που και εσάς ικανοποιεί ως επιλογή και το παιδί τον δέχεται με θετικό τρόπο.

Τι να ρωτήσετε τον παιδίατρο
Πέραν από το αν ο παιδίατρος σας προκαλεί θετική εντύπωση υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να διευκρινίσετε εγκαίρως. Είναι καλό να γνωρίζετε εκ των προτέρων το θέμα της αμοιβής του γιατρού. Θα πρέπει να ξέρετε πόσο χρεώνει την κάθε επίσκεψη και πόσο τους εμβολιασμούς. Θα πρέπει να ρωτήσετε αν κάνει επισκέψεις κατ' οίκον και πόσο χρεώνει τις επισκέψεις αυτές.  Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε τις ώρες που λειτουργεί το ιατρείο του, και αν μπορείτε να τον καλείτε στο σπίτι του. Αν ο γιατρός δε δέχεται να του τηλεφωνούν τη νύχτα, θα πρέπει να μάθετε πώς σας προτείνει να αντιμετωπίζετε τις επείγουσες καταστάσεις. Σημαντικό επίσης είναι να μάθετε ποιος τον αντικαθιστά όταν εκείνος δεν είναι διαθέσιμος. Μόλις πάρετε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που του θέσατε θα πρέπει να σκεφτείτε κατά πόσο σας ικανοποιούν όσα ακούσατε. Αν για οποιονδήποτε λόγο θεωρείτε ότι δε σας καλύπτουν οι απαντήσεις του, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιον άλλο.

Το σημαντικότερο και πιο κρίσιμο σημείο πάντως στην επιλογή του παιδιάτρου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το παιδί σας. Αν παρά τις δικές του διαβεβαιώσεις εσείς δεν είστε ευχαριστημένοι ή αν δείτε ότι το παιδί σας δεν αντιδρά καλά απέναντι σε αυτόν τον γιατρό, δε θα πρέπει να διστάσετε. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε σε όσους παιδίατρους θέλετε μέχρι να νιώσετε ότι έχετε βρει τον κατάλληλο. Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσετε τη δημιουργία άσχημων βιωμάτων στο παιδί από έναν γιατρό που απλά δεν έχει τον κατάλληλο τρόπο να προσεγγίζει το παιδί σας.

Παιδίατρος, ένας πολύτιμος «φίλος»

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να νιώθετε ότι εμπιστεύεστε τον παιδίατρο είναι γιατί, κυρίως κατά τον πρώτο χρόνο, θα τον χρειαστείτε πάρα πολλές φορές. Είναι εκείνος που θα σας καθησυχάζει και θα σας δίνει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Είναι εκείνος που έχει έγκυρες απαντήσεις σε κάθε είδους απορίες που έχετε για το μωρό σας. Ο παιδίατρος δεν έχει απλά γνώσεις ιατρικής φύσης, μπορεί να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει σε πολλά θέματα σχετικά με τη φροντίδα του μωρού σας. Κάθε τι που σας προβληματίζει μπορείτε να το ρωτήσετε στον παιδίατρό σας και εκείνος θα σας δώσει την κατάλληλη συμβουλή. Μη διστάζετε να του εκφράσετε τις απορίες και τις ανησυχίες σας, ο παιδίατρος ενδιαφέρεται όσο και εσείς για το καλό του μωρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...