Ηλικία και γονιμότητα

Ηλικία και γονιμότητα

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα των γυναικών είναι η ηλικία. Παρόλο που θεωρητικά η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος για όσο καιρό έχει περίοδο, στην πραγματικότητα όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί η γονιμοποίηση, τουλάχιστον χωρίς ιατρική υποβοήθηση. Η πιο γόνιμη περίοδος για τη γυναίκα είναι από τα 18 μέχρι τα 30, αλλά όσο πιο κοντά στην ηλικία των 20 ετών πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια καλή εγκυμοσύνη χωρίς πιθανές επιπλοκές και με καλύτερες προοπτικές για την υγεία του βρέφους. Βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες πλέον λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων επιλέγουν να τεκνοποιήσουν μετά τα 30 αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι πάντοτε και η ορθότερη.

Από τα 30 μέχρι τα 35 έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται οι μηνιαίες πιθανότητες γονιμοποίησης αλλά η μείωση αυτή δεν είναι τόσο έντονη. Η γυναίκα μπορεί ακόμη να κάνει παιδί και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την υγεία του εμβρύου ή για την ποιότητα της εγκυμοσύνης. Από τα 35 μέχρι τα 40, όμως, η γονιμοποίηση γίνεται αισθητά δυσκολότερη και ο προγεννητικός έλεγχος απαραίτητος μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει το έμβρυο προβλήματα υγείας. Αυτό δε σημαίνει ότι σε αυτή την ηλικιακή περίοδο η εγκυμοσύνη δεν ενδείκνυται, απλά θα πρέπει οι γυναίκες να είναι περισσότερο προσεκτικές και να παρακολουθούν συστηματικά τόσο τη δική τους κατάσταση όσο και του εμβρύου. Καθώς, μπορεί τα ποσοστά εγγενών ανωμαλιών να κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δεν παύουν όμως να αποτελούν μια πραγματικότητα για την οποία θα πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η κατάσταση αλλάζει σημαντικά από τα 40 και μετά, οπότε και οι μηνιαίες πιθανότητες γονιμοποίησης μειώνονται πια σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ οι πιθανότητες για εμφάνιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και οι κίνδυνοι για την υγεία του εμβρύου, αυξάνονται κατά πολύ. Παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα στα σαράντα της νιώθει ακόμη νέα, βιολογικά δεν είναι σε θέση να στηρίξει μια εγκυμοσύνη χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία για τη δική της υγεία αλλά και κυρίως για την υγεία του εμβρύου. Είναι ευνόητο βέβαια ότι μια εγκυμοσύνη σε αυτή την ηλικία μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, απλά θα πρέπει πάντοτε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την υγεία του εμβρύου καθώς και για την κατάσταση της εγκύου.

Η ηλικία της γυναίκας δεν είναι όμως το μόνο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καθώς ολοένα και περισσότερο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι και η ηλικία του πατέρα έχει μεγάλη σημασία για την καλή υγεία του εμβρύου. Πέρα, δηλαδή, από το γεγονός ότι και για τον άντρα μετά τα 35 αρχίζει να παρουσιάζεται μια μείωση στη γονιμότητα, υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι αν ο πατέρας είναι μεγαλύτερος των 40 ετών τότε η ηλικία του επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εμβρύου. Παρά το γεγονός ότι οι άντρες δε φτάνουν σε σημείο να χάνουν την ικανότητά τους να γονιμοποιούν μια γυναίκα, είναι καλύτερο να αποκτούν παιδί πριν από τα 50 τους χρόνια, καθώς από ένα σημείο και μετά οι πιθανότητες να παρουσιάσει το έμβρυο εγγενείς ανωμαλίες αυξάνονται πολύ και αν συνδυαστούν και με μία προχωρημένη ηλικία της γυναίκας τότε γίνονται εξαιρετικά ανησυχητικές.

Η δυσκολία στη γονιμοποίηση που παρουσιάζουν οι γυναίκες μετά τα 40 τους χρόνια δεν έχει να κάνει μόνο με μια πιθανή φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ακόμη και μια εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη όσο μεγαλύτερη ηλικιακά είναι η γυναίκα, καθώς δεν είναι πια εύκολο να εμφυτευθεί το γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα. Όσο η ηλικία της γυναίκας προχωρά τόσο μειώνεται η παραγωγή της προγεστερόνης η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει το ωάριο να παραμείνει στη μήτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...