Μικρές απορίες για το διάστημα της εγκυμοσύνης

Μπορώ να συνεχίσω το γυμναστήριο;

Αν μέχρι τώρα πηγαίνατε στο γυμναστήριο, μπορείτε να συνεχίσετε, μόνο αν σας επιτρέψει κάτι τέτοιο ο γυναικολόγος σας και μόνο με την προϋπόθεση ότι θα προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στη νέα σας κατάσταση. Ήπιες ασκήσεις, χωρίς πίεση, χωρίς ένταση και έχοντας ενημερώσει τους γυμναστές για την εγκυμοσύνη σας, είναι θεμιτές. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που απαιτεί πολύ προσοχή από εσάς αλλά και από τους γύρω σας, γι' αυτό και το γυμναστήριο αποτελεί μια καλή συνήθεια που μπορείτε να συνεχίσετε μόνο με την άδεια του γιατρού σας.
Το θέμα της γυμναστικής, όπως και κάθε τι άλλο που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας, μιας και κάθε έγκυος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση με ιδιαίτερες ανάγκες και ενδεχομένως με ιδιαίτερα προβλήματα. Συνήθως, όμως, σε μια φυσιολογική κύηση, η οποία δεν παρουσιάζει ανησυχητικές ενδείξεις, η ήπια γυμναστική αποτελεί έναν καλό τρόπο για να ενδυναμώσετε το σώμα σας και να αντιμετωπίσετε καλύτερα τόσο την εγκυμοσύνη όσο και τον τοκετό. Με τη γυμναστική αφενός τονώνετε τους μυς του σώματός σας, ώστε να μπορούν στην πορεία να στηρίζουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος σας και αφετέρου βελτιώνετε τη διάθεσή σας.

Συμβουλές:
• Η ιδανική μορφή γυμναστικής κατά τη διάρκεια της κύησης είναι φυσικά το περπάτημα, μιας και σας προσφέρει τα οφέλη της άσκησης χωρίς να καταπονεί το σώμα σας. 
• Περπάτημα μισής ώρας, σε καθημερινή βάση αν αυτό είναι εφικτό, θα βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών στα πόδια σας, θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σας απαλλάξει από την περιττή ένταση της ημέρας. 
• Αφού πάρετε την έγκριση του γιατρού σας, προμηθευτείτε αναπαυτικά παπούτσια και, πάντοτε με προσοχή, ξεκινήστε για μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά σας. Δεν υπάρχει λόγος ούτε για υπερβολές, ούτε και για άγχος. Όποτε νιώθετε καλά, μπορείτε να περπατάτε για λίγο, όποτε πάλι δεν νιώθετε αρκετή ενέργεια για κάτι τέτοιο, απλά ξεκουραστείτε. 
• Σε κάθε περίπατο να έχετε μαζί σας νερό καθώς η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απόλυτης προτεραιότητας και στο περπάτημα αλλά και σε κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα. 
• Είναι σημαντικό, όποια μορφή άσκησης και αν επιλέξετε, να μην κουράζετε τον εαυτό σας και να σταματάτε άμεσα αν νιώθετε κάποια δυσφορία. Ο σκοπός της άθλησης είναι να σας βοηθήσει και όχι να σας καταπονήσει.

Μπορώ να κολυμπάω;
Το κολύμπι είναι η καλύτερη δυνατή μορφή άσκησης μιας και μέσα στο νερό, λόγω της άνωσης, το βάρος του σώματος μειώνεται και δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις του σώματός σας. Μπορείτε, επομένως, αν σας το επιτρέπει βέβαια ο γιατρός σας, να εκμεταλλευτείτε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και να απολαύσετε τα ευεργετικά οφέλη της θάλασσας και της κολύμβησης. Αρκεί να μη μένετε για ώρα εκτεθειμένη στην ακτινοβολία του ήλιου, να καταναλώνετε πολλά υγρά και να είστε βέβαιη για την καθαρότητα της θάλασσας.
Στην πισίνα, παρά τη χρήση του χλωρίου και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της καθαρότητας του νερού, οι πιθανότητες να μολυνθεί η έγκυος είναι αυξημένες, γι' αυτό θα ήταν καλύτερο να προτιμήσετε τη θάλασσα, αν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός.

Αλλαγές στο δέρμα

Τι είναι το μητρικό χλόασμα;
• Μητρικό χλόασμα αποκαλείται η εμφάνιση σκουρόχρωμων κηλίδων στο πρόσωπο, στους μαστούς και στη γραμμή από τον ομφαλό έως την ηβική σύμφυση και οφείλεται στην εναπόθεση μελανίνης από τον οργανισμό.

Τι προκαλεί τις ραγάδες τις εγκυμοσύνης;
• Εξαιτίας της διάτασης των κοιλιακών τοιχωμάτων, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τεντώνεται το δέρμα και δημιουργούνται κυανέρυθρες ραβδώσεις, οι οποίες παραμένουν και μετά την εγκυμοσύνη αλλά παίρνουν χρώμα λευκό και είναι λιγότερο έντονες.

Γιατί η έγκυος έχει αυξημένη εφίδρωση;
• Η ενίσχυση της αιμάτωσης του δέρματος, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τουλάχιστον 0,5C καθώς και η αγγειοδιαστολή που προκαλείται από την προγεστερόνη, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που επιτείνουν την εφίδρωση.


Διατροφή  

Τι θα πρέπει να τρώει η έγκυος;
Η διατροφή της εγκύου θα πρέπει απαραίτητα να περιέχει:
1. Πρωτεΐνες 
2. Υδατάνθρακες
3. Λιπίδια
4. Ασβέστιο και Βιταμίνη D
5. Σίδηρο και φυλλικό οξύ
6. Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Τι είναι οι πρωτεΐνες και σε ποιες τροφές περιέχονται;
Οι πρωτεΐνες, τις οποίες ονομάζουμε και λευκώματα, είναι από τα σημαντικότερα συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και έχουν καταλυτικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Τόσο η δημιουργία όσο και η ανάπλαση των κυττάρων του σώματός μας εξαρτάται από την ικανή πρόσληψη πρωτεϊνών, γεγονός που έχει πολλαπλή αξία κατά τη διάρκεια της κύησης, την περίοδο, δηλαδή, που παράλληλα με τη λειτουργία του οργανισμού της μητέρας πραγματοποιείται και ο σχηματισμός του εμβρύου. Για να διασφαλίσετε τη σωστή πρόσληψη πρωτεϊνών θα πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τροφές που περιέχουν ζωικές αλλά και φυτικές πρωτεΐνες. Το κρέας, το κοτόπουλο, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα σας προσφέρουν τις απαιτούμενες ζωικές πρωτεΐνες. Ενώ, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί θα αποτελέσουν την ιδανική πηγή για την πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών.

Τι είναι οι υδατάνθρακες;
Οι υδατάνθρακες είναι οι οργανικές ουσίες που αποτελούν την πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Είναι απολύτως απαραίτητοι καθώς η μειωμένη πρόσληψή τους οδηγεί τον οργανισμό σε έντονο αίσθημα εξάντλησης. Τους υδατάνθρακες τους διακρίνουμε σε μονοσακχαρίτες, όπως είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη, σε δισακχαρίτες όπως είναι η λακτόζη και σε πολυσακχαρίτες όπως είναι το άμυλο. Για να διασφαλίσετε την πρόσληψη των απαραίτητων υδατανθράκων θα πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας φρούτα, ρύζι, πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια και χορταρικά. Μέσω των τροφών αυτών θα λαμβάνετε την απαιτούμενη ποσότητα υδατανθράκων ώστε να είστε σε θέση αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. 
Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι η ζάχαρη, η οποία ανήκει στους δισακχαρίτες δεν είναι απαραίτητη στη διατροφή σας και μπορείτε κάλλιστα να πάρετε καλής ποιότητας δισακχαρίτες καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα.

Τι είναι τα λιπίδια;
Τα λιπίδια αποτελούν βασικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκονται κάτω από το δέρμα, αυξάνοντας το βάρος του σώματος, αλλά συγχρόνως αποτελούν τις απαραίτητες αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Στο έμβρυο, όπως και στο νεογνό άλλωστε, υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους στην πλάτη, στους γλουτούς και στα κάτω άκρα. Το λίπος αυτό διασπάται εύκολα από τον οργανισμό του βρέφους, δημιουργώντας την αναγκαία θερμότητα ώστε να επιτυγχάνεται η θερμορύθμιση που είναι αναγκαία για την ομοιόσταση του οργανισμού. Παράλληλα, βέβαια, τα λιπίδια συμμετέχουν και σε άλλες σημαντικές διεργασίες του οργανισμού, όπως είναι η σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών καθώς και η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και της όρασης. 

Τα λιπίδια αποτελούνται από γλυκερίνη και μόρια λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι κορεσμένα, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο και το λίπος, μονοακόρεστα, όπως τα οξέα που υπάρχουν στο ελαιόλαδο ή τέλος πολυακόρεστα όπως αυτά που περιέχονται στο ηλιέλαιο, στο σπορέλαιο, αλλά και τα πολύ σημαντικά για την υγεία μας Ω3 και Ω6 που υπάρχουν στο λίπος του ψαριού. 
Από τα λιπαρά οξέα αυτά που έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή της εγκύου είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Καλό είναι, επομένως, να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή ελαιόλαδο καλή ποιότητας αλλά και ψάρι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μικρά μυστικά για μια καλή διατροφή:

• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με 3-4 γεύματα λαχανικών και φρούτων καθημερινά. Ξεκινήστε για παράδειγμα τη μέρα σας με δυο φρούτα, συνεχίστε το μεσημέρι με μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και ολοκληρώστε το βραδινό σας με λίγο βραστό μπρόκολο. 
• Φροντίστε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας ψάρια ώστε να προσλαμβάνετε τα πολύτιμα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6. Το ιδανικό είναι να καταναλώνετε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα. 
• Σημαντικό είναι επίσης να τρώτε άπαχο κρέας, δηλαδή κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. 
• Μπορείτε επίσης να τρώτε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα όσπρια ώστε να λαμβάνετε υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνες.
• Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να αποφεύγετε τα τηγανητά φαγητά, τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν κάποια σημαντική διατροφική αξία.
• Θα πρέπει όταν καταναλώνετε λαχανικά να τα πλένετε σχολαστικά. 
• Σε κάθε γεύμα σας θα πρέπει να φροντίζετε για την καθαρότητα των τροφών που καταναλώνετε και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε τα ωμά φαγητά. Το κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά ενδέχεται να σας μολύνει με τοξόπλασμα, το κοτόπουλο όταν είναι ωμό και το αυγό όταν δεν το έχετε βράσει καλά μπορεί να περιέχουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Το μη παστεριωμένο γάλα καθώς και τα τυριά, όπως είναι το Roquefort, to camembert και το brie, μπορεί να σας μολύνουν με λιστερίωση. Θα πρέπει, επομένως, να καταναλώνετε τροφές που έχετε βράσει ή ψήσει πολύ καλά ώστε να μη υπάρχει κίνδυνος τυχόν μολύνσεων. 
• Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγεται τη ζάχαρη και τα γλυκά και να προτιμάτε τα φρούτα ή το μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...