Ο δεύτερος μήνας της κύησης (7η έως 10η εβδομάδα)

Ο δεύτερος μήνας της κύησης (7η έως 10η εβδομάδα)

Κατά το δεύτερο μήνα της κύησης η ανάπτυξη του εμβρύου συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς μιας και τώρα αρχίζουν να διαμορφώνονται πολλά από τα βασικά όργανά του. Ο εγκέφαλος, το στομάχι, το συκώτι, το παχύ έντερο και η ουροδόχος κύστη δημιουργούνται αυτή την περίοδο, ενώ η καρδιά που είχε ήδη σχηματιστεί τον προηγούμενο μήνα, τώρα αποκτά τη δομή που θα έχει και στην πλήρη ανάπτυξή της. Η καρδιά του εμβρύου χωρίζεται πλέον σε κοιλότητες, αποκτώντας έτσι τις δύο κοιλίες και τους δύο κόλπους που χαρακτηρίζουν τη λειτουργική σύσταση αυτού του οργάνου. Παράλληλα, ξεκινά η διαμόρφωση του σώματος του εμβρύου στο οποίο θα αρχίσουν πλέον να διακρίνονται καθαρά το κεφάλι αλλά και τα άκρα του.

Στο κεφάλι του εμβρύου θα αρχίσουν να διακρίνονται τα αυτιά και η μύτη, αλλά και τα βλέφαρα, τα οποία όμως δεν θα μπορούν ακόμη να ανοιγοκλείσουν. Σχηματίζεται, δηλαδή, σε μια υποτυπώδη μορφή το πρόσωπο του εμβρύου, χωρίς όμως να έχει ακόμη ξεκάθαρα χαρακτηριστικά. Επίσης, στα άκρα του εμβρύου εμφανίζονται σιγά - σιγά τα δάχτυλα και σχηματίζονται οι αστράγαλοι στα πόδια. Προς το τέλος του δεύτερου μήνα, μάλιστα, διαμορφώνεται και το φύλο του μωρού παρόλο που δεν μπορεί ακόμη να γίνει ορατό. Το έμβρυο θα είναι ακόμη μικροσκοπικό με μήκος μόλις τρία έως τέσσερα εκατοστά και μια ιδιαίτερη εικόνα καθώς το δέρμα του θα είναι ακόμη διάφανο. Το γεγονός όμως ότι η καρδιά του χτυπά και μπορεί να γίνει αντιληπτή κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος αποτελεί τη σαφέστερη επιβεβαίωση ότι το μικρό αυτό πλάσμα είναι μια ζωντανή ύπαρξη.

Ο δεύτερος μήνας αποτελεί μία πολύ σημαντική περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω των ουσιωδών διεργασιών που επιτελούνται σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του εμβρύου, γι' αυτό και θα πρέπει η μέλλουσα μητέρα να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφής της, ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός του εμβρύου κάθε τι που χρειάζεται για την άρτια εξέλιξή του. Η απαιτητικότητα του μήνα αυτού γίνεται, άλλωστε, αρκετά αισθητή από την έγκυο γυναίκα λόγω των πρωινών ναυτιών που γίνονται τώρα πολύ έντονες αλλά και του αισθήματος κόπωσης που θα έχει πολύ συχνά. Οι ναυτίες, οι εναλλαγές στη διάθεση και η κούραση οφείλονται στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα της γυναίκας τα οποία αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Οι ορμόνες μπορεί να προκαλούν αρκετές ενοχλήσεις στη γυναίκα αλλά επιτελούν έναν εξαιρετικά πολύτιμο ρόλο για την ομαλή εξέλιξη αλλά και διατήρηση της εγκυμοσύνης. Οι ενοχλήσεις αυτές, επομένως, θα πρέπει να γίνονται δεκτές θετικά από την έγκυο, καθώς χάρη στη δράση των ορμονών διασφαλίζεται η καλή πορεία της κύησης.

Κατά το δεύτερο μήνα αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος της γυναίκας αλλά και να αυξάνεται η όρεξη για φαγητό. Παρόλο που θα αισθάνεστε επιτακτική την ανάγκη για πικάντικες και χορταστικές τροφές το καλύτερο θα ήταν να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και απόλυτα υγιεινή διατροφή ώστε αφενός να προσφέρετε στο μωρό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και αφετέρου για να μην πάρετε περισσότερα κιλά απ' όσα είναι απαραίτητο. Μιας και αυτό το μήνα θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για τις πρώτες εξετάσεις αλλά και για να σας ρυθμίσει το πρόγραμμα των μελλοντικών επισκέψεων και εξετάσεων, μπορείτε να ζητήσετε να σας καθοδηγήσει και ως προς τις διατροφικές σας επιλογές, ώστε να μπορέσετε να διανύσετε τους μήνες της εγκυμοσύνης χωρίς να επιβαρυνθείτε με πολλά επιπλέον κιλά.


Παρόλο που η εγκυμοσύνη βρίσκεται ακόμη στην αρχή της είναι σημαντικό να προσπαθείτε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε καθώς οι πρώτοι αυτοί μήνες είναι βασικοί για την εδραίωση της κύησης αλλά και για την ομαλή εξέλιξή της. Γι' αυτό ακόμη και αν δε σας ενθουσιάζει η ιδέα να ανακόψετε τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας, θα πρέπει να σεβαστείτε τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού σας και να φροντίσετε να κοιμάστε περισσότερο από πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...