Ο τρίτος μήνας της κύησης (11η έως 14η εβδομάδα)

Ο τρίτος μήνας της κύησης (11η έως 14η εβδομάδα)

Τον τρίτο μήνα της κύησης ολοκληρώνεται η δημιουργία των εσωτερικών οργάνων του εμβρύου και αρχίζει η πληρέστερη διαμόρφωση της εξωτερικής του εμφάνισης, ώστε στο τέλος αυτού του μήνα το έμβρυο να αποτελεί πια μια πλήρη μικρογραφία ενός ανθρώπου. Εσωτερικά όργανα όπως είναι το στομάχι, το έντερο, τα νεφρά, η σπονδυλική στήλη αλλά και οι φωνητικές χορδές έχουν πλέον δημιουργηθεί αλλά δεν τίθενται όλα σε λειτουργία ακόμη. Μπορεί, δηλαδή, το έμβρυο να χρησιμοποιεί τα νεφρά του καθώς ήδη αποβάλλει ούρα μέσα στο αμνιακό υγρό αλλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τις φωνητικές του χορδές παρά μόνο όταν γεννηθεί.

Κατά τον τρίτο μήνα μπορούν να διακριθούν ακόμη και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, έστω και αν είναι ιδιαίτερα μικροσκοπικά. Το έμβρυο έχει αυτιά, μύτη, χείλη, μέτωπο και φυσικά μάτια, τα οποία βέβαια προστατεύονται από τα βλέφαρά του τα οποία μένουν κλειστά. Το έμβρυο αναπτύσσεται σωματικά με γρήγορους ρυθμούς αλλά παραμένει ακόμη αρκετά μικρό, μιας και στο τέλος αυτού του μήνα θα είναι μόλις 8 εκατοστά. Το μικρό μέγεθος του εμβρύου εξηγεί το γεγονός ότι ενώ κινείται μέσα στον αμνιακό σάκο δεν μπορείτε ακόμη να αντιληφθείτε τις κινήσεις του αυτές. Αν και δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί αρκετά το νευρικό του σύστημα ώστε να μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις του, αυτό δεν αποτρέπει το έμβρυο από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Κινεί τα χεράκια και τα ποδαράκια του, γυρίζει δεξιά - αριστερά το κεφάλι του και προετοιμάζει έτσι τα μικροσκοπικά του άκρα για ακόμη πιο έντονες κινήσεις στο μέλλον.

Τα άκρα του εμβρύου αναπτύσσονται εν μέρει δυσανάλογα καθώς τα χέρια του έχουν προς το παρόν αναπτυχθεί περισσότερο από τα ποδαράκια του, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Παράλληλα, παρατηρείται και μια ιδιαίτερη εξέλιξη στα χεράκια και τα ποδαράκια του, όπου στις απολήξεις των δακτύλων του αρχίζει το δέρμα να σκληραίνει για να μπορέσουν εκεί να δημιουργηθούν τα νύχια του. Παρόμοια προετοιμασία πραγματοποιείται και στο στοματάκι του εμβρύου όπου τίθενται οι βάσεις για να δημιουργηθούν μετά τη γέννησή του τα πρώτα του δοντάκια. Οι αλλαγές αυτές, βέβαια, δεν είναι ακόμη ορατές όπως ορατό δεν είναι και το φύλο του μωρού, παρόλο που έχει ήδη διαμορφωθεί.


Οι βασικότερες παρατηρήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος κοιτάζοντας το έμβρυο κατά τον τρίτο μήνα έχουν να κάνουν αφενός με το μέγεθος του κεφαλιού το οποίο είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και αφετέρου με το διάφανο δέρμα του μωρού που καθιστά ορατές τις αρτηρίες του. Το έμβρυο μοιάζει με ένα μικρό μωρό αλλά έχει ακόμη κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι η μεμβράνη που βρίσκεται ανάμεσα στα δάχτυλά του και τα κρατά ενωμένα. Εντούτοις, το έμβρυο είναι ήδη ένας μικροσκοπικός άνθρωπος με το κυκλοφορικό του να λειτουργεί κανονικά, την καρδιά του να χτυπά πάρα πολύ γρήγορα και τα ματάκια του να ενοχλούνται από το έντονο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...