Ο τέταρτος μήνας της κύησης (15η έως 18η εβδομάδα)

Ο τέταρτος μήνας της κύησης (15η έως 18η εβδομάδα)

Κατά τον τέταρτο μήνα της κύησης τα περισσότερα εσωτερικά όργανα του εμβρύου έχουν ήδη δημιουργηθεί και περνούν πλέον στο στάδιο της ωρίμανσης. Το έμβρυο είναι πια ένα άρτια διαμορφωμένο μωράκι που απλά χρειάζεται  χρόνο για να φτάσουν όλα του τα όργανα σε ένα ικανό επίπεδο ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει αργότερα στις απαιτήσεις που θα έχει η προσπάθειά του να επιβιώσει χωρίς τη μητρική υποστήριξη. Οι επόμενοι μήνες αποτελούν μια περίοδο τελειοποίησης των  εσωτερικών του λειτουργιών αλλά και διαμόρφωσης κάποιων επιμέρους οργάνων που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Τόσο κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού όσο και για τους μήνες που ακολουθούν το έμβρυο θα βρίσκεται σε μία διαρκή κίνηση, μιας και θα πρέπει να εξασκήσει αλλά και να ενδυναμώσει τους μύες του. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις του εμβρύου έχουν να κάνουν με την κίνηση των ποδιών του, τα οποία μπορεί να τα λυγίζει και να τα τεντώνει σχεδόν κατά βούληση, μιας και το νευρικό του σύστημα βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη και δεν του επιτρέπει να συντονίζει πλήρως τις κινήσεις του. Υπάρχουν στιγμές που το έμβρυο κινεί τα ποδαράκια του σα να τρέχει επιτόπου, γεγονός που υποδηλώνει την καλή εξέλιξη των κινητικών του δεξιοτήτων.

Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι κινήσεις που κάνει το έμβρυο και με τα χεράκια του, τα οποία μπορεί να τα κινεί με μεγάλη άνεση, να σφίγγει τις μικρές του γροθιές αλλά και να πιάνει τον ομφάλιο λώρο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το έμβρυο μιμείται τις θηλαστικές κινήσεις βάζοντας τα δαχτυλάκια του στο στόμα, κάνοντας έτσι μια πολύτιμη εξάσκηση για τη διαδικασία του θηλασμού. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι το έμβρυο ανοιγοκλείνει το στοματάκι του και καταπίνει αμνιακό υγρό, γίνεται εμφανές ότι ήδη από πολύ νωρίς προετοιμάζεται για το θηλασμό. Όλες αυτές οι κινήσεις βέβαια δεν γίνονται ακόμη αισθητές από την έγκυο καθώς το μέγεθος του εμβρύου παραμένει ακόμη αρκετά μικρό, με αποτέλεσμα όλη αυτή η εμβρυακή δραστηριότητα να γίνεται χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Στο τέλος αυτού του μήνα το έμβρυο θα έχει φτάσει τα 12 εκατοστά με 13 εκατοστά και θα ζυγίζει μόλις 150 γραμμάρια, διατηρώντας έτσι διακριτική την παρουσία του.

Η εικόνα του εμβρύου κατά τον τέταρτο μήνα είναι εντυπωσιακή μιας και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του γίνονται ολοένα και πιο καθαρά. Μπορείτε να δείτε τη μύτη του, τα αυτάκια του, το στοματάκι του αλλά και τα ματάκια του, τα οποία δεν έχουν ακόμη φτάσει στη θέση που θα έχουν όταν γεννηθεί αλλά ήδη πλησιάζουν μεταξύ τους. Το έμβρυο αρχίζει σταδιακά από αυτόν το μήνα να θέτει σε λειτουργία μία από τις βασικές του αισθήσεις, την ακοή, αν και θα πρέπει να φτάσει στον 5ο μήνα έως ότου είναι πραγματικά σε θέση να ακούει. Το σωματάκι του έχει αναπτυχθεί αρκετά, με το κεφάλι να παραμένει αισθητά μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, αλλά πλέον τα ποδαράκια του εμβρύου έχουν μεγαλώσει περισσότερο από τα χεράκια του. Οι μύες του σώματός του είναι ήδη σε πλήρη δράση και αυτό γίνεται αντιληπτό όχι μόνο από τις κινήσεις των άνω και κάτω άκρων του εμβρύου αλλά και από τις αθέλητες εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπό του.

Το έμβρυο αν και ήδη καλά σχηματισμένο δεν έχει ακόμη αποθέματα λίπους στο σώμα του, γεγονός που εξηγεί το χαμηλό του βάρος αλλά και τη γενικότερη εικόνα που έχει το σώμα του. Το έμβρυο έχει ακόμη πολύ απαλό δέρμα, σχεδόν διάφανο και με αρκετές πτυχώσεις μιας και δεν υπάρχει το απαραίτητο λίπος για να δοθεί στο δέρμα η λεία υφή που θα έχει το μωρό λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Προς το τέλος αυτού του μήνα, αν η στάση του μωρού το επιτρέπει, είναι πολύ πιθανό να δείτε και το φύλο του μωρού. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του εμβρύου γίνονται πλέον διακριτά, οπότε αν το μωρό είναι αγοράκι θα έχετε τη δυνατότητα να το διαπιστώσετε με πολύ σαφή τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...