Ο πέμπτος μήνας της κύησης (19η έως 22η εβδομάδα)

Ο πέμπτος μήνας της κύησης (19η έως 22η εβδομάδα)

Ο πέμπτος μήνας της εγκυμοσύνης θα σας προσφέρει μια ξεχωριστή χαρά, καθώς τώρα θα μπορέσετε να αισθανθείτε για πρώτη φορά τις κινήσεις του μωρού σας και όσο περνούν οι μέρες θα αντιλαμβάνεστε τις καθημερινές του δραστηριότητες όλο και καλύτερα. Για τις γυναίκες που έχουν αποκτήσει κι άλλα παιδιά θα είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν από νωρίς τις κινήσεις του εμβρύου, μιας και έχουν βιώσει ξανά την εμπειρία της εγκυμοσύνης και μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τις πρώτες ελαφρές «ενοχλήσεις» που υποδηλώνουν την ενεργή παρουσία του μωρού. Ενώ, για τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, ίσως χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να βεβαιωθούν πως αυτό που νιώθουν είναι το μωρό τους που κινείται, μιας και οι πρώτες φορές που θα αισθανθούν κάτι ίσως θεωρήσουν ότι πρόκειται απλά για κάποια μικρό-ενόχληση στο στομάχι τους. Στην αρχή, άλλωστε, το έμβρυο είναι ακόμη αρκετά μικρό και οι πρώτες αυτές κινήσεις που θα αισθανθείτε θα είναι τόσο ήπιες που δε θα μπορείτε να είστε απόλυτα βέβαιες. Στη συνέχεια όμως και καθώς το έμβρυο θα μεγαλώνει, οι κλωτσιές του και οι μετακινήσεις του γενικότερα, θα γίνονται ξεκάθαρα αντιληπτές.

Το έμβρυο φυσικά κινείται μέσα σας από τους πρώτους μήνες αλλά λόγω του μεγέθους του είναι αδύνατο να το αισθανθείτε. Τον πέμπτο μήνα όμως το έμβρυο σχεδόν θα διπλασιάσει το μέγεθός του και από τα 13 εκατοστά που ήταν κατά τον τέταρτο μήνα, θα φτάσει τώρα περίπου τα 28. Η αύξηση αυτή θα σας επιτρέψει να αισθάνεστε πλέον τις κινήσεις του και θα σας δώσει ιδιαίτερη χαρά μιας και θα μπορείτε πια να έχετε μια πιο απτή επαφή μαζί του. Τώρα η εγκυμοσύνη σας θα μπει σε μια νέα περίοδο όπου θα έχετε μια ξεχωριστή επικοινωνία με το μωρό σας και θα είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε πότε είναι ξύπνιο και ανήσυχο αλλά και πότε κοιμάται. Συνήθως, οι δραστηριότητες του εμβρύου είναι περισσότερο έντονες όταν εσείς έχετε ξαπλώσει και κοιμάστε ή απλά ξεκουράζεστε, τότε το έμβρυο βρίσκει την ευκαιρία να τεντώσει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Ενώ, τις ώρες που εσείς βρίσκεστε σε κίνηση, εκείνο ίσως να προσλαμβάνει τις συνεχείς μετακινήσεις ως ένα ευχάριστο νανούρισμα και να κοιμάται, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να είναι κι εκείνο σε εγρήγορση παράλληλα με εσάς.

Κατά τον πέμπτο μήνα, πέρα από το γεγονός ότι το έμβρυο αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, συνεχίζει την ανάπτυξή του με γοργούς ρυθμούς. Τα εσωτερικά του όργανα μπαίνουν σ’ ένα στάδιο τελειοποίησης, ενώ προχωρά και η εξέλιξη όσων δεν έχουν ήδη αναπτυχθεί. Στο στοματάκι του σχηματίζονται πλέον τα δοντάκια του, τα οποία θα είναι πια έτοιμα να εμφανιστούν αρκετούς μήνες μετά τη γέννησή του. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του εμβρύου καθίστανται κατά τον 5ο μήνα πλήρως ορατά, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν είχατε κατορθώσει να βεβαιωθείτε για το φύλο του μωρού τον προηγούμενο μήνα, θα μπορέσετε να το μάθετε τώρα. Αν, μάλιστα, το μωρό σας είναι κοριτσάκι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ήδη σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο της ύπαρξής του, φιλοξενεί στις ωοθήκες του εκατομμύρια ωάρια, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να προσφέρουν με τη σειρά τους ζωή πολλά χρόνια μετά.


Στο σημείο αυτό της κύησης το δέρμα του εμβρύου αρχίζει να καλύπτεται με σμήγμα για να μπορέσει να προστατευθεί από τη συνεχή επαφή του με το αμνιακό υγρό. Μην ξεχνάτε ότι το έμβρυο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του βρίσκεται και ουσιαστικά κολυμπά μέσα στο αμνιακό υγρό, η παραγωγή του οποίου αυξάνεται αρκετά κατά τον 5ο μήνα, κάνοντας την εγκυμοσύνη σας ιδιαίτερα εμφανή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Παράλληλα, το δέρμα του αρχίζει να εμφανίζει ένα ελαφρό χνούδι, το οποίο θα χαθεί είτε προς το τέλος της κύησης είτε λίγο καιρό μετά τη γέννησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...