Ο έκτος μήνας της κύησης (23η έως 26η εβδομάδα)

Ο έκτος μήνας της κύησης (23η έως 26η εβδομάδα)

Το μωρό σας συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία και εισέρχεται πλέον σ’ ένα ξεχωριστό στάδιο καθώς θα μπορεί πλέον να επικοινωνεί μαζί σας μ’ έναν εντελώς ιδιαίτερο τρόπο. Όπως εσείς θα μπορείτε να αισθάνεστε τις κινήσεις του και θ’ αντιδράτε κάθε φορά μ’ ενθουσιασμό μιας και θα νιώθετε ότι το μωρό σας έχει ξυπνήσει, έτσι κι εκείνο θα μπορεί να αντιληφθεί τις δικές σας κινήσεις και μάλιστα θα ανταποκρίνεται σε αυτές. Αν την ώρα που το μωρό σας έχει ξυπνήσει, χτυπήσετε απαλά την κοιλιά σας με το χέρι σας, εκείνο θα λάβει το μήνυμά σας και θα απαντήσει με μια ενθουσιώδη κλωτσιά. Μια μικρή κίνηση που όμως σημαίνει τόσα πολλά, αφού είναι η πρώτη μεταξύ σας επικοινωνία. Και φυσικά η επικοινωνία σας κατά τον έκτο μήνα δε σταματά εδώ, το μωρό σας όχι μόνο απαντά στα χτυπηματάκια της κοιλιάς που προορίζονται για εκείνο, αλλά σας ακούει κιόλας. Μπορεί πια να ακούσει τη φωνή σας και είναι έτοιμο να γνωρίσει μοναδικές ηχητικές εμπειρίες είτε μέσα από τα γλυκόλογά σας είτε μέσα από τη μουσική που επιλέγετε για εκείνο.

Το έμβρυο μπορεί να ακούσει οτιδήποτε γίνεται γύρω του γι’ αυτό και αντιδρά στους έντονους ήχους και είναι πιθανό να ξαφνιαστεί από έναν δυνατό και απότομο ήχο. Σκεφτείτε ότι όπως εσείς ενδέχεται να κινήσετε το σώμα σας ξαφνιασμένη από τον ήχο μιας πόρτας που έκλεισε απότομα, έτσι ακριβώς θα αντιδράσει μέσα σας και το έμβρυο. Από εδώ και στο εξής μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη νέα αυτή δυνατότητα του μωρού σας και να ξεκινήσετε μια συνεχή επικοινωνία μαζί του, μπορείτε να του μιλάτε, να του λέτε ιστορίες αλλά και να του προσφέρετε εξαιρετικές ηχητικές απολαύσεις επιλέγοντας μελωδική μουσική. Αν, μάλιστα, ακολουθήσετε τις υποδείξεις των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι η αρμονία της μουσικής των κλασικών συνθετών ενισχύσει τη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου, μπορείτε να προμηθευτείτε κλασική μουσική για παιδιά και να δώσετε στο μωρό σας την ευκαιρία να αποκομίσει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα μέσα από το άκουσμα κλασικών συνθέσεων. Παρόλο που η αναφορά στην κλασική μουσική μπορεί να σας παραξενεύει, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι πρόσφατα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μουσική έχει ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες.

Το έμβρυο βέβαια δεν ακούει μόνο όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό του περιβάλλον αλλά και κάθε τι που συμβαίνει στο σώμα σας. Από τον χτύπο της καρδιάς σας μέχρι το αίμα που κυλά στις φλέβες σας, κάθε τι φτάνει στο έμβρυο ως ένας ιδιαίτερος ήχος. Επομένως, ακόμη και αν εσείς θεωρείτε πως όταν βρίσκεστε σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο ότι διασφαλίζετε μια απόλυτη ησυχία και για το μωρό σας, αυτό δεν ισχύει. Μέσα στο αμνιακό υγρό οι ήχοι του σώματός σας παίρνουν άλλες διαστάσεις και παρόλο που εσείς δεν ακούτε τίποτε το έμβρυο βρίσκετε σ’ ένα πολύβουο περιβάλλον.

Το έμβρυο κατά τον 6ο μήνα της κύησης όχι μόνο θα μπορεί πλέον να ακούει αλλά θα ανοίξει κιόλας τα ματάκια του και θα περιεργαστεί για πρώτη φορά το χώρο στον οποίο φιλοξενείται. Η εξέλιξη επομένως του εμβρύου προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς γεγονός που επαυξάνεται και από την ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη που θ’ αρχίσει να πραγματοποιείται στον εγκέφαλό του. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι φυσικά πολύ σημαντική και εισέρχεται από τον μήνα αυτό σε μια πολύ ουσιώδη περίοδο μιας και αποκτά πλέον τη δυνατότητα πιο σύνθετων διεργασιών. Ο μήνας αυτός προσφέρει στο έμβρυο πληθώρα ηχητικών και οπτικών ερεθισμάτων και ωθεί έτσι και τον εγκέφαλό του να προχωρήσει σ’ ένα σαφώς πιο εξελιγμένο στάδιο.


Με την ανάπτυξη επομένως και του εγκεφάλου, το όργανο που βρίσκεται στο χαμηλότερο στάδιο εξέλιξης είναι οι πνεύμονες του εμβρύου, οι οποίοι ακόμη παραμένουν αρκετά ανώριμοι σε σχέση με την πρόοδο που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα όργανα του εμβρυικού οργανισμού. Το έμβρυο κατά το τέλος του 6ου μήνα θα έχει φτάσει τα 35 εκατοστά σε μήκος αλλά θα ζυγίζει μόλις 700 γραμμάρια γεγονός που οφείλεται στην απουσία σωματικού λίπους. Το έμβρυο, δηλαδή, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη που παρουσιάζει στερείται ακόμη εκείνου του στοιχείου που θα δώσει στην εμφάνισή του, τη θελκτική εικόνα που έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε από ένα χαριτωμένο μωράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...