Ο έβδομος μήνας της κύησης (27η έως 30η εβδομάδα)

Rick Monyahan

Ο έβδομος μήνας της κύησης (27η έως 30η εβδομάδα)

Το έμβρυο είναι πλέον ιδιαίτερα κινητικό και εσείς αισθάνεστε κάθε μικρή του κίνηση μιας και έχει πια μεγαλώσει αρκετά. Εκτός, βέβαια, από το να κινεί τα χεράκια και τα ποδαράκια του, το έμβρυο ενδέχεται να βήχει αλλά και να έχει λόξυγκα, θυμίζοντας ολοένα και περισσότερο ένα πλήρως ανεπτυγμένο μωράκι. Και η αλήθεια είναι ότι κατά τον 7ο μήνα της κύησης το μωρό θα μπορούσε να γεννηθεί και να επιβιώσει, έστω κι αν αυτό θα απαιτούσε ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα. Το έμβρυο, όμως, χρειάζεται τους επιπλέον μήνες της κύησης γιατί η ανάπτυξή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει να έρθει στον κόσμο χωρίς να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Τα σημαντικότερα σημεία στα οποία υστερεί είναι η ανάπτυξη των πνευμόνων και η έλλειψη του σωματικού λίπους, σε ό,τι αφορά το θέμα της επιβίωσης αλλά και η νοητική του ανάπτυξη σε ό,τι έχει να κάνει με την πλήρη ανάπτυξή του.

Οι πνεύμονες του εμβρύου σε αυτό το στάδιο της κύησης δεν έχουν ακόμη φτάσει σημείο ωρίμανσης τέτοιο που να επιτρέπει στο μωρό να αναπνεύσει χωρίς τεχνική υποστήριξη. Επιπλέον, το έμβρυο δεν έχει φτάσει ακόμη στο στάδιο της εγκυμοσύνης όπου θα έχει ολοκληρωθεί η αποθήκευση σωματικού λίπους, γεγονός που καθιστά το έμβρυο ευάλωτο σε κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Αν το έμβρυο γεννηθεί τώρα δε θα μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του σταθερή, γεγονός που σε συνδυασμό με την αδυναμία του να αναπνεύσει από μόνο του εξηγεί γιατί τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα πρέπει να παραμείνουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, δηλαδή σε θερμοκοιτίδα για αρκετές εβδομάδες.

Ο 7ος μήνας της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται κυρίως από τη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου μιας και η σωματική του εξέλιξη έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η τόσο σημαντική ανάπτυξη του εγκεφάλου συνεχίζεται επομένως κατά το μήνα αυτό και έχει τέτοιες απαιτήσεις από τον εμβρυικό οργανισμό ώστε να τον ωθεί να αυξήσει την κατανάλωση τροφής. Η αύξηση της ζήτησης θρεπτικών συστατικών έχει να κάνει βέβαια και με την έναρξη αποθήκευσης λίπους στο σώμα του εμβρύου που συντελείται αυτή την περίοδο. Κατά τον 7ο μήνα αυξάνονται ιδιαίτερα οι ανάγκες του εμβρύου για ασβέστιο και σίδηρο. Στο τέλος του έβδομου μήνα το έμβρυο θα έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά σε μήκος και θα ζυγίζει σχεδόν ενάμισι κιλό. Εξωτερικά, θα μοιάζει βέβαια με ένα τέλεια ανεπτυγμένο μωράκι μιας και θα έχουν σχηματιστεί πλήρως όλα του τα χαρακτηριστικά και θα έχει ήδη μαλλιά αλλά και νύχια.


Το γεγονός, όμως, ότι το έμβρυο αρχίζει να μεγαλώνει και να κερδίζει σταδιακά και σωματικό βάρος αρχίζει να έχει αντίκτυπο στην έγκυο γυναίκα, καθώς αρκετές ενοχλήσεις κάνουν τώρα την εμφάνισή τους ή γίνονται πια περισσότερο έντονες. Η έγκυος θα έχει πλέον πιο έντονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας και πολύ πιθανό να εμφανίσει αιμορροΐδες, οι οποίες αποτελούν απόρροια τόσο της επιτεινόμενης δυσκοιλιότητας όσο και της πίεσης που ασκείται από την ολοένα και μεγαλύτερη μήτρα στο φλεβικό σύστημα της εγκύου. Η πίεση που ασκεί η μήτρα στις φλέβες της εγκύου εξηγεί και το αίσθημα λιποθυμίας που ενδέχεται να αισθανθεί αν ξαπλώσει ανάσκελα. Η μήτρα πιέζει κεντρικές φλέβες και το αίμα αδυνατεί να φτάσει στην καρδιά της εγκύου με τον απαιτούμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδιαίτερα αισθητές ενοχλήσεις. Για τον ίδιο λόγο η έγκυος δε θα πρέπει να σηκώνεται απότομα από το κρεβάτι, καθώς το αίμα στο σώμα της δεν προλαβαίνει να διανεμηθεί έγκαιρα και αρμονικά σε όλα τα όργανα και προκαλείται μια τάση για λιποθυμία. Το ιδανικό επομένως είναι η έγκυος αφενός όταν ξαπλώνει να έχει το σώμα της πλαγιαστή θέση, στηρίζοντας ίσως την κοιλιά της με κάποιο μαξιλάρι και αφετέρου όταν θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι να παραμένει για λίγη ώρα καθιστή και έπειτα να σηκώνεται με αργές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...