Ο όγδοος μήνας της κύησης (31η έως 34η εβδομάδα)

Laurie Search

Ο όγδοος μήνας της κύησης (31η έως 34η εβδομάδα)

Ο 8ος μήνας, όπως και ο 9ος, αποτελεί ουσιαστικά ένα στάδιο τελειοποίησης του εμβρύου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αποθήκευση λίπους στο σώμα του. Το έμβρυο θα αρχίσει πλέον να αυξάνει το υποδόριο λίπος του ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην ανάγκη του οργανισμού του για σταθερότητα στην εσωτερική του θερμοκρασία. Η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών θα επιταθεί ώστε το μωρό να ζυγίζει στο τέλος αυτού του μήνα περίπου δυόμισι κιλά και θα έχει επίσης ψηλώσει μερικά εκατοστά ακόμη, φτάνοντας περίπου τα 46. Το γεγονός ότι αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς το λίπος στο σώμα του εμβρύου έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η εξωτερική του εμφάνιση, μιας και το δέρμα του γίνεται τώρα λείο.

Το έμβρυο συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δραστήριο και κινεί όχι μόνο τα χέρια και τα πόδια του αλλά και όλο του το σώμα. Ο χώρος βέβαια που έχει για να πραγματοποιεί τις καθημερινές του κινητικές δραστηριότητες περιορίζεται μέρα με τη μέρα καθώς όσο μεγαλώνει το μωρό τόσο περιορίζεται το αμνιακό υγρό αλλά και ο ελεύθερος χώρος που διαθέτει το μωρό μέσα στη μήτρα. Επομένως, παρόλο που το μωρό δε χάνει τη διάθεσή του για κίνηση αναγκάζεται να προσαρμοστεί στο διαθέσιμο χώρο και δεν μπορεί πλέον να ανοίγει πολύ τα χεράκια του αλλά ούτε και να απλώνει πολύ τα ποδαράκια του. Ο περιορισμός του χώρου άλλωστε ωθεί το έμβρυο να υιοθετήσει μια στάση για το σώμα του που να μην απαιτεί πολύ χώρο, μαζεύει δηλαδή τα χέρια και τα πόδια του προς το μέρος της κοιλιάς του και κουλουριάζεται κατά κάποιο τρόπο.

Το γεγονός μάλιστα ότι το μωρό ψηλώνει αλλά και αυξάνει το σωματικό του βάρος αναγκάζει και τη μήτρα να επεκταθεί και να καταλάβει πλέον όλο τον υπάρχοντα χώρο στην κοιλιά της εγκύου. Μια επέκταση που με τη σειρά της προκαλεί μια έντονη και συνεχή πίεση σε όλα τα εσωτερικά όργανα της εγκύου, τα οποία δεν μπορούν παρά να υποχωρήσουν μπροστά σε αυτή τη διόγκωση της μήτρας, προκαλώντας πολλαπλές ενοχλήσεις στην έγκυο. Δυσκολίες στην αναπνοή, συχνοουρία, προβλήματα στην πέψη αλλά και μια αίσθηση κάματου είναι μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη κατά τον 8ο μήνα. Με το ζήτημα του ύπνου να αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία μιας και η έγκυος αρχίζει όλο και περισσότερο να δυσκολεύεται να βρει μια κατάλληλη στάση που να της επιτρέπει να κοιμηθεί άνετα. Συνήθως, το να ξαπλώνετε στο πλάι και να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια για να στηρίξετε την κοιλιά σας, αποτελεί μια καλή επιλογή. Το μέγεθος της κοιλιάς άλλωστε είναι τέτοιο που δε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποια άλλη στάση χωρίς να αντιμετωπίσετε μια έντονη δυσφορία. Είναι, μάλιστα, τόσο έντονη η αλλαγή στο σώμα της εγκύου ώστε να μετατοπίζεται το κέντρο βάρος του σώματος της με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό, γεγονός που δεν της επιτρέπει να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να αποκτά μια αστάθεια στην κίνηση και μια γενικότερη έλλειψη συντονισμού στις κινήσεις της. Θα πρέπει, επομένως, να είστε πολύ προσεκτική από εδώ και στο εξής καθώς δε θα έχετε πια την ίδια αίσθηση ισορροπίας που είχατε τους προηγούμενους μήνες.

Κατά τον 8ο μήνα η ανάπτυξη του εμβρύου φτάνει πια σε εξαιρετικά επίπεδα μιας και δίνεται η ευκαιρία ακόμη και στους πνεύμονές του να ωριμάσουν αρκετά, σε σημείο που το έμβρυο θα μπορούσε να γεννηθεί προς το τέλος αυτού του μήνα και να έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει. Μεγαλύτερη πάντως έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ο οποίος ακολουθεί μια σταθερή πορεία ενδυνάμωσης και πρόσκτησης νέων πολύπλοκων δυνατοτήτων. Παράλληλα, το έμβρυο αρχίζει να αποκτά όλο και καλύτερη εμφάνιση μιας και το σμήγμα που είχε δημιουργηθεί για να το προστατεύει απομακρύνεται σταδιακά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το χνούδι που κάλυπτε το δέρμα του.


Σε όλη τη διάρκεια της κύησης το έμβρυο καταπίνει αμνιακό υγρό και στη συνέχεια το αποβάλλει με τα ούρα του αλλά σταδιακά και ιδίως από το μήνα αυτό κι έπειτα αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο έντερό του διάφορα κατάλοιπα. Το έμβρυο καταπίνοντας αμνιακό υγρό καταναλώνει ταυτόχρονα και μέρος του σμήγματος το οποίο απελευθερώνεται από το σώμα του και εντάσσεται στο αμνιακό υγρό. Έτσι, αμέσως μετά τη γέννησή του το έμβρυο θα έχει τις πρώτες του κενώσεις αποβάλλοντας αυτό που αποκαλούμε μηκώνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...