Σύνδρομο Reye

Σύνδρομο Reye


Το σύνδρομο Reye αποτελεί μια σπάνια ασθένεια που σχετίζεται με τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη αλλά και με μια παιδική ασθένεια, την ανεμοβλογιά. Παιδιά ηλικίας τριών μέχρι και δώδεκα περίπου ετών που πάσχουν από γρίπη ή ανεμοβλογιά ενδέχεται να εμφανίσουν το σύνδρομο Reye αν τους δοθεί ασπιρίνη, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων στο σώμα του ασθενούς. Το σύνδρομο Reye μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες σε όλα τα όργανα του ανθρώπου, αλλά κυρίως προσβάλλει τον εγκέφαλο και το συκώτι, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες και ορισμένες φορές το θάνατο. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται όταν πλέον το παιδί έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο με εξετάσεις αίματος και πιθανότατα εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Η αιτία που προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη αλλά πολλοί επιστήμονες έχουν συνδυάσει με ικανό τρόπο την εμφάνισή του με τη χορήγηση ασπιρίνης σε παιδιά που ήδη πάσχουν από κάποια ιογενή λοίμωξη. Έχει προταθεί ως εξήγηση του συνδρόμου και η πιθανότητα το σώμα του ασθενούς να αντιδρά σε τοξίνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, θεωρώντας ότι τα παιδιά που εμφανίζουν το σύνδρομο Reye έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις τοξίνες αυτές. Η εξήγηση πάντως που γίνεται περισσότερο αποδεκτή είναι ότι το ερέθισμα που οδηγεί στην εμφάνιση του συνδρόμου είναι η ασπιρίνη. Γι' αυτό και οι γιατροί επιμένουν ότι δε θα πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη σε παιδιά ηλικίας μέχρι και δώδεκα ετών, ενώ τον τελευταίο καιρό οι ερευνητές ανεβάζουν την ηλικία απαγόρευσης της ασπιρίνης μέχρι και τα δεκαεννιά χρόνια.

Η διάγνωση του συνδρόμου Reye δεν είναι εύκολη, καθώς αποτελεί μια αρκετά σπάνια αρρώστια, επειδή όμως παρά τη σπανιότητά της αποτελεί μια πολύ σοβαρή ασθένεια θα πρέπει οι γονείς να είναι ενήμεροι για να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια, έστω και αν έχουν απλώς μια υποψία ότι το παιδί τους ενδέχεται να έχει εμφανίσει το σύνδρομο αυτό. Η σοβαρότητα της ασθένειας είναι τέτοια που το παιδί θα πρέπει να διακομιστεί αμέσως στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα που αφορούν στο σύνδρομο Reye είναι αρκετά έντονα, οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας αν διαπιστώσετε ότι συμβαίνει κάτι από τα ακόλουθα:
  • Το παιδί που πάσχει από κάποια λοίμωξη ή ανεμοβλογιά αρχίζει να κάνει συχνά και κατ' επανάληψη εμετό, δηλαδή ανά μία ή δύο ώρες για ένα τουλάχιστον εικοσιτετράωρο.
  • Παράλληλα με την εκδήλωση συχνών εμετών, το παιδί αρχίζει να εμφανίζει έντονες αλλαγές στην επαφή και στην ανταπόκριση με το περιβάλλον. Μπορεί δηλαδή από μια κατάσταση υπνηλίας να εκδηλώνει ξαφνικές εκρήξεις θυμού ή να μιλά ασυνάρτητα κι έπειτα να πέφτει εκ νέου σε μία κατάσταση ατονίας που μπορεί να φτάνει μέχρι και στο σημείο το παιδί να μην ανταποκρίνεται πλέον στις προσπάθειές σας να του μιλήσετε.
  • Αν το παιδί παρουσιάζει μια τέτοια εικόνα και αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, τότε είναι πολύ πιθανό στην πορεία το παιδί να αρχίσει να έχει σπασμούς ή να χάσει πλήρως τις αισθήσεις του. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, από τη στιγμή που θα θεωρήσετε ότι η κατάσταση του παιδιού ακολουθεί παρόμοια πορεία.

Το σύνδρομο Reye δεν μπορεί να προβλεφθεί γι' αυτό και δεν μπορεί να αποτραπεί, οπότε η ιδανική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη της εμφάνισής του. Αν το παιδί σας έχει κάποια ιογενή λοίμωξη ή ανεμοβλογιά δεν θα πρέπει, για κανένα λόγο, να του δώσετε ασπιρίνη. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό ή τα συμπτώματα της λοίμωξης θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει το κατάλληλο φάρμακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...