Ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά


Μία από τις πιο συνηθισμένες παιδικές ασθένειες είναι η ανεμοβλογιά. Η ασθένεια αυτή είναι εξαιρετικά μεταδοτική και το χαρακτηριστικό της στοιχείο είναι τα εξανθήματα που καλύπτουν το σώμα του παιδιού. Η μεταδοτικότητα της ασθένειας ευνοείται και από το γεγονός ότι η περίοδος επώασής της διαρκεί αρκετές μέρες (10 με 20) και ότι αρχίζει να μεταδίδεται, από το παιδί που έχει νοσήσει, περίπου δύο μέρες προτού ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα εξανθήματα. Προτού δηλαδή οι γονείς συνειδητοποιήσουν τη φύση της ασθένειας το παιδί ήδη μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στα παιδάκια με τα οποία παίζει ή συναναστρέφεται.

Η ανεμοβλογιά εκδηλώνεται με εξανθήματα σαν φυσαλίδες που στην αρχική τους εμφάνιση περιέχουν διαυγές πύον, το οποίο από τη δεύτερη μέρα αρχίζει να σκουραίνει, μέχρι που την τρίτη μέρα τα εξανθήματα σπάνε και δημιουργούν μια κρούστα. Η εφελκίδα που δημιουργείται, η κρούστα δηλαδή, λειτουργεί θεραπευτικά για την αποκατάσταση του δέρματος, αλλά αν το παιδί δεν αντέξει το αίσθημα κνησμού και αρχίσει να ξύνει τα εξανθήματα ή στη συνέχεια τις εφελκίδες, ενδέχεται να προκαλέσει μόλυνση του δέρματος, επιτρέποντας τη δημιουργία έντονων σημαδιών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κόβετε τα νυχάκια του παιδιού ώστε να αποτρέψετε όσο το δυνατόν το ενδεχόμενο να ξύσει και να μολύνει τα εξανθήματα.

Τα εξανθήματα αποκτούν γύρω τους μια κόκκινη γραμμή που μπορεί να είναι αρχικά λιγότερο αντιληπτή αλλά στην πορεία ενδέχεται να γίνει αρκετά σκουρόχρωμη. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υποχωρεί όταν φύγει το εξάνθημα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως η περιοχή του εξανθήματος είναι έντονα κόκκινη και ευαίσθητη στο άγγιγμα, είναι πιθανό να έχει επέλθει κάποια μόλυνση, οπότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Τα εξανθήματα, καθώς η ασθένεια κλιμακώνεται, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του παιδιού και είναι δυνατόν να εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής, στα γεννητικά όργανα και στα χείλη. Προκαλούν έντονο αίσθημα φαγούρας καθιστώντας πολύ δύσκολο για το παιδί να αποφύγει τον πειρασμό να ξυστεί.

Αν και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί το αίσθημα κνησμού μπορείτε να ζητήσετε από τον παιδίατρό σας να σας προτείνει κάποιο ήπιο αντιισταμινικό ή κάποιο αντικνησμώδες φάρμακο. Ενδέχεται επίσης να μειωθεί το αίσθημα της φαγούρας αν κάνετε το παιδί μπάνιο με ελαφρώς δροσερό νερό και σαπούνι.

Η ανεμοβλογιά παύει να μεταδίδεται από τη στιγμή που και το τελευταίο εξάνθημα που εμφανίστηκε στο σώμα του παιδιού έχει τραπεί σε εφελκίδα, έχει σπάσει δηλαδή κι έχει δημιουργηθεί η κρούστα. Συνήθως, περνούν πέντε με επτά ημέρες από τη στιγμή που εμφανίζεται το πρώτο εξάνθημα μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται το τελευταίο καινούριο εξάνθημα, οπότε η ασθένεια ολοκληρώνει τον κύκλο της και απομένει πλέον να αποθεραπευτούν οι εφελκίδες. Μόλις, πάντως, η ασθένεια περάσει πλήρως, το παιδί θα έχει αποκτήσει ανοσία και δεν θα έχει φόβο μήπως κολλήσει ξανά.

Η ανεμοβλογιά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, αλλά μπορεί να προληφθεί με το αντίστοιχο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός γίνεται από τον δωδέκατο έως τον δέκατο όγδοο μήνα του παιδιού, αλλά και μετά από αυτή την ηλικία αν δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει περάσει ακόμη την ασθένεια, μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Ο παιδίατρος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ασθένεια αυτή συνήθως περιλαμβάνει πέρα από τα εξανθήματα, αδιαθεσία και κάποιες φορές πυρετό. Αν ο πυρετός είναι ιδιαίτερα υψηλός και διαρκεί για τρεις ή και περισσότερες μέρες θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο καθώς ενδέχεται να έχει προκύψει κάποια μόλυνση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας αν το παιδί εκδηλώνει ασυνήθιστα έντονα συμπτώματα, όπως, εμετούς, αδυναμία να ελέγξει την ισορροπία του, βρίσκεται σε σύγχυση ή έχει σπασμούς.


Καλό είναι προτού δοκιμάσετε να δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί σας για να απαλύνετε τα συμπτώματα της ασθένειας να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί που έχει ανεμοβλογιά δεν δίνουμε ασπιρίνη, καθώς η ασπιρίνη ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου Reye, το οποίο προσβάλλει τον εγκέφαλο του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...