Ο πρώτος μήνας της κύησης (1η έως 6η εβδομάδα)

Ο πρώτος μήνας της κύησης (1η έως 6η εβδομάδα)

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 40 εβδομάδες, τις οποίες τις υπολογίζουμε με μια μικρή απόκλιση καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς την ημέρα της σύλληψης. Για το λόγο αυτό για να καθορίσουμε τον πρώτο μήνα της κύησης ξεκινάμε από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου προσθέτουμε σε αυτήν ένα μήνα και δέκα μέρες και εκεί ορίζουμε ότι τελειώνει ο πρώτος μήνας. Αν δηλαδή η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου ήταν στις 10 Μαΐου τότε ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου, ενώ ο δεύτερος μήνας στις 20 Ιουλίου και ούτω καθεξής. Επομένως ως πρώτο μήνα της κύησης θεωρούμε τις πρώτες έξι εβδομάδες από την πιθανολογούμενη ημέρα της σύλληψης.

Ο πρώτες αυτές εβδομάδες της εγκυμοσύνης γίνονται αντιληπτές από τη γυναίκα κυρίως λόγω της καθυστέρησης, μιας και τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι αρκετά ήπια. Ίσως υπάρχει ένα ανεπαίσθητο πρήξιμο στο στήθος και ένα αίσθημα κούρασης, αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εκληφθούν και ως τυχαία. Μόνο το γεγονός ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση της περιόδου ωθεί τη γυναίκα να διερευνήσει την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης. Το έμβρυο, άλλωστε, στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν είναι παρά μια μικροσκοπική συγκέντρωση κυττάρων και η παρουσία του γίνεται αισθητή λόγω της αύξησης και της δράσης των ορμονών στον οργανισμό της γυναίκας. Οι ορμόνες αυτές επιφέρουν αλλαγές στη διάθεση, το αίσθημα της κόπωσης και στη συνέχεια τις πρωινές ναυτίες. Το έμβρυο θα χρειαστεί ακόμη αρκετές εβδομάδες ανάπτυξης για να αυξήσει το μέγεθός του σε τέτοιο σημείο που να γίνεται αισθητό από την ίδια την έγκυο.

Ο πρώτος μήνας της κύησης είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εδραίωση της εγκυμοσύνης μιας και όλα εκείνα τα όργανα που θα χρειαστεί το έμβρυο για τη συντήρηση και επιβίωσή του αρχίζουν τώρα να αναπτύσσονται. Ο πλακούντας, ο οποίος επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες υποκαθιστώντας αρκετά από τα εσωτερικά όργανα του μωρού, δημιουργείται από τις πρώτες κιόλας μέρες. Ο πλακούντας είναι πολύτιμος για το έμβρυο καθώς είναι το όργανο που μεσολαβεί ανάμεσα στον οργανισμό του και τον οργανισμό της μητέρας ώστε να του διασφαλίζει κάθε τι απαραίτητο για την ανάπτυξή του. Ο πλακούντας εντοπίζεται στον ενδομήτριο και συνδέεται με το έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου. Οι λειτουργίες που επιτελεί ο πλακούντας είναι οι ακόλουθες: α) Μιας και οι πνεύμονες του εμβρύου ακόμη και όταν σχηματιστούν δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όσο το έμβρυο βρίσκεται μέσα στη μήτρα, ο πλακούντας αναλαμβάνει την παροχή οξυγόνου αλλά και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. β) Με τη βοήθεια του πλακούντα τα προϊόντα από το μεταβολισμό του εμβρύου που πρέπει να αποβληθούν περνούν προς τον οργανισμό της μητέρας και από εκεί αποβάλλονται προς το περιβάλλον. γ) Η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου γίνεται μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας. δ) Ο πλακούντας τέλος επιτελεί μια ακόμη σημαντική λειτουργία καθώς βοηθά στην έκκριση σημαντικών ορμονών που διασφαλίζουν την εγκυμοσύνη και αποτρέπουν μια ενδεχόμενη αποβολή.


Το έμβρυο θα ξεκινήσει την εξελικτική του πορεία καλά προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, χάρη στην παρουσία του αμνιακού υγρού το οποίο θα απορροφά τυχόν κραδασμούς. Αρχικά, θα αρχίσει να σχηματίζεται ο νευρικός σωλήνας ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για το σχηματισμό του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Παράλληλα θα αρχίσουν σταδιακά να δημιουργούνται το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα του εμβρύου, ενώ θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση και τα άκρα του, τα οποία όμως θα είναι ακόμη ορατά ως μικρές προεξοχές. Το όργανο του εμβρύου που θεωρείται περισσότερο ανεπτυγμένο κατά τον πρώτο μήνα είναι η καρδιά, η οποία θα ξεκινήσει προς την τέταρτη εβδομάδα να χτυπά. Γενικότερα πάντως η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τον πρώτο μήνα, αν και εξαιρετικά σημαντική, γίνεται σε επίπεδο δημιουργίας των αρχικών δομών της περαιτέρω σωματικής του εξέλιξης και αυτό γίνεται ιδιαίτερα σαφές αν σκεφτείτε ότι στο τέλος του πρώτου μήνα το έμβρυο θα έχει το μέγεθος μόλις ενός κόκκου ρυζιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...