Διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης

Διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης

Για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του κυοφορούμενου εμβρύου, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές σας συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ανάγκες του οργανισμού σας για βιταμίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία, αυξάνονται και είναι πολύ σημαντικό να καλύψετε τις ανάγκες αυτές, ώστε να προσφέρετε και στο έμβρυο ό,τι του είναι απαραίτητο. 
  • Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών αλλά και τη μετέπειτα ανάπτυξη των δοντιών του μωρού, πρέπει οπότε να προσλαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες καθημερινά. Οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι: το γάλα, το τυρί, τα  φυλλώδη λαχανικά, το γιαούρτι. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε γάλα με λίγα λιπαρά, καθώς αποτελεί ασφαλέστερη διατροφική επιλογή. Όπως επίσης, είναι απαραίτητο να πίνετε γάλα, διότι περιέχει βιταμίνη D, η οποία συμβάλει στην αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
  • Σίδηρος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο οργανισμός σας αυξάνει τον όγκο του αίματός σας, γεγονός που καθιστά την πρόσληψη σιδήρου αναγκαία. Οι τροφές που θα σας προσφέρουν σίδηρο σε άφθονες ποσότητες είναι: το κόκκινο κρέας, το ψωμί ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα πουλερικά και ορισμένα λαχανικά.
  • Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα άριστο μέσο για να παράγει ενέργεια το σώμα σας, γι' αυτό είναι καλό να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο. Οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα κρέατα, τα αυγά και το γάλα είναι τροφές που θα σας δώσουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
  • Βιταμίνη C
Η ανάπτυξη των οστών του εμβρύου αλλά και η γενικότερα καλή ανάπτυξη του νέου οργανισμού ωφελείτε πολλαπλά από τη βιταμίνη C. Για την πρόσληψή της μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι η βιταμίνη αυτή είναι υδροδιαλυτή, οπότε ο οργανισμός δεν μπορεί να την αποθηκεύσει και χρειάζεται να τη λαμβάνει μέσω εξωτερικών πηγών καθημερινά.
  • Βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ
Η οικογένεια των βιταμινών Β, στην οποία ανήκει και το φυλλικό οξύ, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Επιπλέον, είναι σημαντική η ύπαρξή τους για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και για την πρόληψη συγγενών ανωμαλιών. Οι τροφές που θα σας προσφέρουν τις βιταμίνες αυτές είναι: τα ψάρια, τα πουλερικά, οι πατάτες, οι μπανάνες, το γάλα, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι βιταμίνες της οικογένειας Β είναι, όπως και η βιταμίνη C, υδροδιαλυτές και άρα δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό.
  • Πρωτεΐνες, ίνες και υγρά
Μέσα στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού για θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτεΐνες. Για να διασφαλίσετε τις αναγκαίες πρωτεΐνες μπορείτε να τρώτε ψάρια, αυγά, γιαούρτι αλλά και να πίνετε το ούτως ή άλλως απαραίτητο γάλα. Επιπλέον, για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και να διασφαλίσετε την καλή λειτουργία του εντέρου σας, είναι καλό να τρώτε πλούσιες σε ίνες τροφές. Τα αμύγδαλα, οι μπανάνες και το ψωμί ολική αλέσεως, θα σας προσφέρουν άφθονες ίνες. Τέλος, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά τα νεφρά σας αλλά και για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσκοιλιότητας.   

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ
  •  Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτε, μπορούν όμως να βλάψουν το μωρό σας.
  •  Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, δημιουργεί αναστάτωση στο μωρό και αυξάνει αναίτια το ρυθμό της καρδιάς του.
  •  Η κατανάλωση αλατιού όπως και ζάχαρης πρέπει να γίνεται με μέτρο, το σώμα σας χρειάζεται μικρές μόνο ποσότητες.
Πόσο βάρος πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Συνολικά η έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίρνει 10-12 κιλά. Πρέπει να προσέξετε όμως να μην πάρετε πολλά κιλά από τους πρώτους μήνες, καθώς τα περισσότερα από αυτά πρέπει να τα πάρετε κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης δηλαδή μεταξύ του 7ου και 9ου μήνα.

΄Α Τρίμηνο η έγκυος παίρνει 2 κιλά
΄Β Τρίμηνο η έγκυος παίρνει 4 κιλά
΄Γ Τρίμηνο η έγκυος παίρνει 6 κιλά


Η αλήθεια είναι, άλλωστε, ότι δεν υπάρχει λόγος να πάρετε περισσότερα κιλά μιας και η επιπλέον ποσότητα τροφής που χρειάζεται η έγκυος αντιστοιχεί μόλις σε 300-500 θερμίδες την ημέρα. Αν, επομένως, φροντίσετε ώστε το διαιτολόγιό σας να περιέχει τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες, δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνετε πολύ περισσότερο φαγητό από όσο συνηθίζατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...