Εγκυμοσύνη και φυλλικό οξύ

Εγκυμοσύνη και φυλλικό οξύ

Για να μπορέσετε να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό θα πρέπει να φροντίζετε τόσο για την υγεία σας όσο και για την καλή διατροφή σας. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το ενδεχόμενο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, είναι να προσλαμβάνετε καθημερινά αρκετό φυλλικό οξύ, ειδικά το διάστημα προτού μείνετε έγκυος αλλά και στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Τι είναι το φυλλικό οξύ;
 Το φυλλικό (ή φολικό) οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β (Β9) και βρίσκεται κυρίως στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι και το λάχανο, επίσης στο χυμό του πορτοκαλιού, στα καρύδια, στον κρόκο του αυγού, στα φασολάκια, στις φακές, στο συκώτι, στον αρακά, στις φράουλες, στις μπανάνες, στο ψωμί αλλά και στο γιαούρτι. Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι οι γυναίκες που προσλαμβάνουν καθημερινά 0.4 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος πριν από τη σύλληψη αλλά και κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να παρουσιάσει το μωρό τους σοβαρές ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα (το αρχικό τμήμα του σώματος του εμβρύου από το οποίο στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός) μέχρι και 70%.

Η πρόληψη της πιθανής δημιουργίας προβλημάτων στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα έχει εξαιρετική σημασία καθώς οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην εξέλιξη του νευρικού σωλήνα σημαίνει παράλληλα και ανωμαλίες στην εγκεφαλική λειτουργία του εμβρύου. Το γεγονός αυτό καθιστά άκρως σημαντική την έγκαιρη πρόσληψη φυλλικού οξέος, ειδικά αν σκεφτείτε ότι η ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα πραγματοποιείται κατά τον πρώτο μήνα της κύησης, προτού δηλαδή πολλές γυναίκες συνειδητοποιήσουν καν ότι κυοφορούν.

Θα πρέπει, επομένως, όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία κατάλληλη για τεκνοποίηση να φροντίζουν τη διατροφή τους και να παίρνουν καθημερινά ικανές ποσότητες φυλλικού οξέος, ακόμη κι αν δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί. Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κυήσεων έρχεται χωρίς να έχει επιδιωχθεί ή να είναι προγραμματισμένη, οπότε καλό είναι κάθε γυναίκα που είναι πιθανό να αποκτήσει παιδιά να είναι προετοιμασμένη. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι η γυναίκα να βεβαιωθεί για την εγκυμοσύνη της, συνήθως έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημιουργία του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το λόγο που το φυλλικό οξύ έχει τόσο σημαντική επίδραση στην πρόληψη ανωμαλιών στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα, γνωρίζουν όμως ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει έναν καίριο ρόλο στο σχηματισμό του DNA. Συνεπώς το φυλλικό οξύ έχει πρωταρχική σημασία στην ανάπτυξη και εξέλιξη των κυττάρων καθώς και στη δημιουργία των ιστών.


Η πρόληψη της απαιτούμενης ποσότητας φυλλικού οξέος μπορεί φυσικά να επιτευχθεί μέσω της διατροφής αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο οργανισμός σας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από αυτή που χρειαζόταν προτού μείνετε έγκυος. Βέβαια, η συμπληρωματική λήψη βιταμινών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα οφέλη μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής, μπορεί όμως να προσφέρει στο σώμα σας και επομένως και στο μωρό σας μια επιπλέον ενίσχυση της ευεργετικής δράσης των βιταμινών. Ορισμένοι γιατροί προτείνουν τη συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέος πριν την κύηση αλλά και κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης για να διασφαλιστεί η άρτια εξέλιξη του εμβρύου. Καλό είναι, επομένως, να συζητήσετε με το γιατρό σας για το αν θεωρεί απαραίτητη τη συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέος ή αν θεωρεί ότι αρκεί η πρόσληψη φυλλικού οξέος που επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίσετε ώστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει αρκετά από τα τρόφιμα που θα προσφέρουν στο μωρό σας την ευεργετική δράση αυτής της βιταμίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...