Ερυθρά

Ερυθρά


Η ερυθρά είναι μία ήπια παιδική ασθένεια που δεν ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που νοσούν από αυτήν. Δεν θεωρείται πλέον διαδεδομένη ασθένεια, καθώς ο εμβολιασμός που γίνεται νωρίς στα παιδιά τα προστατεύει επαρκώς, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατά πολύ τα περιστατικά εμφάνισης αυτής της ασθένειας. Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ερυθρά είναι ο πυρετός, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 39˚C, η διόγκωση των αδένων στο λαιμό, καθώς και η εμφάνιση εξανθήματος στο σώμα του παιδιού. Το εξάνθημα αυτό, που συνήθως είναι μικρού μεγέθους, εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο του παιδιού και στη συνέχεια αρχίζει να εξαπλώνεται στο λαιμό, στον κορμό κι από εκεί στο υπόλοιπο σώμα. Καθώς η εμφάνιση του εξανθήματος προχωρά προς το σώμα του παιδιού, υποχωρεί από το πρόσωπο.

Από τη στιγμή που το παιδί θα εκτεθεί στον ιό της ερυθράς, θα χρειαστούν από 14 μέχρι και 20 ημέρες για να επωαστεί ο ιός και να αρχίσει η εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το πρόβλημα με αυτή την ασθένεια είναι ότι για αρκετές μέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της και άρα τη διάγνωσή της, το παιδί μπορεί να μεταδίδει την ασθένεια και σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αυτό ενδέχεται να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο μόνο αν στο περιβάλλον του παιδιού που νοσεί υπάρχει κάποια γυναίκα που βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Κι αυτό γιατί το κυοφορούμενο έμβρυο είναι απολύτως ευάλωτο στον ιό της ερυθράς που μπορεί να του προκαλέσει ανήκεστες βλάβες.

Αν μια έγκυος γυναίκα προσβληθεί από τον ιό της ερυθράς μπορεί να προκληθούν στο έμβρυο είτε προβλήματα που σχετίζονται με την όραση ή την ακοή του είτε πολύ σοβαρότερες ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, που ενδέχεται να καταλήξουν σε διανοητική υστέρηση καθώς και σε γενικότερο επηρεασμό της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό αν το παιδί σας νοσεί από ερυθρά να το κρατήσετε μακριά από γυναίκες που κυοφορούν, από την αρχή της εκδήλωσης της ασθένειας και για τουλάχιστον επτά ακόμη ημέρες.

Από τη στιγμή που το παιδί θα εκδηλώσει την ασθένεια αυτή δεν του χορηγείται κάποιου είδους θεραπείας, καθώς σε μία εβδομάδα περίπου η ασθένεια θα ολοκληρώσει τον κύκλο της και το παιδί θα αναρρώσει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε από τον παιδίατρό σας να σας υποδείξει το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπιση του πυρετού. Αν το παιδί αισθάνεται εξάντληση από την ασθένεια θα πρέπει να ξεκουράζεται καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης των συμπτωμάτων και να λαμβάνει αρκετά υγρά.


Η πρόληψη της ερυθράς μπορεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο χάρη στο εμβόλιο που έχει δημιουργηθεί για την ασθένεια αυτή. Ο εμβολιασμός των παιδιών συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών και έπειτα να λαμβάνεται κατά την προεφηβική ηλικία των έντεκα ή δώδεκα ετών μια επιπλέον δόση. Το εμβόλιο θα προστατέψει τα παιδιά από την εμφάνιση της ερυθράς αλλά ενδέχεται να τους δημιουργήσει μερικές ελαφρές ενοχλήσεις το διάστημα που ακολουθεί τον εμβολιασμό. Κάποιες φορές δηλαδή, μία έως τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να υπάρξει ένας ελαφρός πυρετός, ίσως κάποιο εξάνθημα και ένα αίσθημα πόνου στις αρθρώσεις. Οι αντιδράσεις αυτές βέβαια είναι επουσιώδεις και δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο και οι νέες γυναίκες που τυχόν δεν έχουν κάνει τον επαναληπτικό εμβολιασμό, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα όταν πρόκειται να αποκτήσουν παιδί. Ο εμβολιασμός από τις νέες γυναίκες θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από μια εγκυμοσύνη. Ενώ, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμβολιάζεται μια γυναίκα που είναι ήδη έγκυος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...