Μαγουλάδες (Παρωτίτιδα)

Μαγουλάδες (Παρωτίτιδα)


Η παρωτίτιδα (οι μαγουλάδες) είναι μια από τις παιδικές ασθένειες που οφείλονται σε ιογενή λοίμωξη. Χάρη στο εμβόλιο που γίνεται στα παιδάκια ήδη από τον 12 μήνα της ζωής τους, και με την επαναληπτική δόση στο τέταρτο έτος, δεν υπάρχει ανησυχία εμφάνισης της ασθένειας αυτής. Τα παιδάκια που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι πολύ πιθανό να την κολλήσουν αν βρεθούν κοντά σε κάποιο παιδί που έχει εμφανίσει την ασθένεια, καθώς η μετάδοσή της γίνεται σχετικά εύκολα μέσω των σταγονιδίων που απελευθερώνονται με το βήχα ή το φτέρνισμα του ασθενούς.

Τα συμπτώματα της παρωτίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό, αίσθημα ναυτίας και κόπωσης, μείωση της όρεξης για φαγητό, πόνο στις αρθρώσεις και κυρίως τη διόγκωση του σιελογόνου αδένα που βρίσκεται δίπλα στο αυτί και πάνω από τη γνάθο. Η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση και των υπόλοιπων αδένων που παράγουν σάλιο και να επιφέρει έτσι ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στο παιδί, μιας και κάθε φορά που θα πρέπει να φάει η έκκριση σάλιου από τους πάσχοντες αδένες θα του προκαλεί ενόχληση. Επίσης, η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση των όρχεων του μικρού αγοριού.

Το παιδί που έχει εμφανίσει την ασθένεια αυτή μπορεί να τη μεταδίδει σε άλλα παιδάκια ακόμη και προτού τα συμπτώματα της ασθένειας εκδηλωθούν σε ικανό βαθμό για να γίνουν αντιληπτά από τους γονείς. Οι λίγες μέρες που μεσολαβούν από τη στιγμή που το παιδί θα είναι σε θέση να μεταδίδει τον ιό, μέχρι την εμφανή εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι αρκετές για να μεταδοθεί η ασθένεια και σ' άλλα παιδάκια, ειδικά σε χώρους που υπάρχουν πολλά παιδιά μαζί, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Η μετάδοση της ασθένειας, από το παιδί που νοσεί, θα είναι δυνατή για όλο το διάστημα που διαρκεί η παρωτίτιδα, δηλαδή για περίπου δέκα ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το παιδάκι που έχει εμφανίσει παρωτίτιδα θα πρέπει να μένει μακριά από τον παιδικό σταθμό, αλλά και από άτομα που δεν έχουν περάσει την ασθένεια αυτή, για αρκετές ημέρες.

Τα παιδιά που περνούν την παρωτίτιδα αποκτούν ανοσία σε αυτή την ασθένεια και δεν την εμφανίζουν ξανά. Αυτό σημαίνει ότι αν εμφανιστούν και πάλι στο παιδί συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της παρωτίτιδας, όπως είναι η διόγκωση του σιελογόνου αδένα, τότε υπάρχει κάποια άλλη αιτία που τα προκαλεί. Καλό είναι, επομένως, να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας αν θεωρείτε ότι το παιδί σας εμφανίζει εκ νέου τα συμπτώματα της παρωτίτιδας, καθώς το πιθανότερο είναι ότι κάποια άλλη εξήγηση θα υπάρχει.

Το διάστημα που το παιδί θα περνά την παρωτίτιδα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια, οπότε φροντίζουμε κυρίως να το βοηθάμε ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της ασθένειας. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία της παρωτίτιδας για το παιδί είναι το ζήτημα του φαγητού. Κάθε φορά που το παιδί θα πρέπει να φάει, θα δυσκολεύεται και θα ενοχλείται λόγω των διογκωμένων αδένων. Αν μάλιστα η τροφή που πρόκειται να φάει διεγείρει πολύ τους σιελογόνους αδένες, η κατάσταση θα είναι ακόμη δυσκολότερη. Το ιδανικό επομένως είναι να του δίνετε τροφές που δεν χρειάζονται πολύ μάσημα και είναι ευκολοχώνευτες για να μην απαιτείται η έκκριση επιπλέον σάλιου από τον οργανισμό για τη διαδικασία της πέψης. Σημαντικό είναι επίσης να λαμβάνει το παιδί αρκετά υγρά είτε πρόκειται για νερό είτε για χυμούς φρούτων. Αν του δίνετε χυμούς, καλό είναι να αποφεύγετε τους χυμούς από όξινα φρούτα, όπως είναι το πορτοκάλι. Θα χρειαστεί επίσης να αντιμετωπίσετε τον πυρετό του παιδιού, ο οποίος είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι και πέντε μέρες, οπότε καλό είναι να ζητήσετε από τον παιδίατρό σας να σας υποδείξει το κατάλληλο αντιπυρετικό.


Σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι τα συμπτώματα της ασθένειας είναι έντονα και προκαλούν ιδιαίτερη δυσφορία στο παιδί, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον παιδίατρό σας. Μεταξύ των συμπτωμάτων που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι ο πόνος στους όρχεις ή στην κοιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...