Βασικά χαρακτηριστικά το δεύτερο χρόνο του μωρού (12-24 μηνών)

Βασικά χαρακτηριστικά το δεύτερο χρόνο του μωρού (12-24 μηνών)


Ο δεύτερος χρόνος του μωρού είναι μια περίοδος γεμάτη σημαντικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης όσο και ως προς τη νοητική και ψυχοσυναισθηματική κατάστασή του. Το μωρό στις αρχές αυτής της περιόδου θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα, θα πει τις πρώτες του λέξεις και θα συνεχίσει να είναι προσκολλημένο σε εσάς. Ενώ στο τέλος αυτής της περιόδου, θα μπορεί να περπατά με αρκετή άνεση, θα έχει εμπλουτίσει αρκετά το λεξιλόγιό του και θα έχει ήδη δώσει τα πρώτα σημάδια της ανάγκης του να είναι ανεξάρτητο από εσάς. Οι αλλαγές αυτές σίγουρα ακούγονται εντυπωσιακές αλλά θα έρθουν τόσο σταδιακά που θα έχετε χρόνο τόσο εσείς όσο και εκείνο να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα και να βρείτε τις απαιτούμενες ισορροπίες ώστε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το μεγάλωμα του μωρού σας χωρίς να έχετε περιττές εντάσεις.

Το μωρό προς το τέλος του δεύτερου χρόνου της ζωής του θα είναι αρκετά κτητικό σε σχέση με τα παιχνίδια του αλλά και σε σχέση με εσάς. Αν σας δει να αγκαλιάζετε ένα ξένο μωρό ή να αφιερώνετε χρόνο σε κάποιο άλλο παιδί, είναι πιθανό να αρχίσει να φωνάζει ή να κλαίει έντονα, μέχρι να στρέψετε σε αυτό την προσοχή σας. Θα έχει, επίσης, ξεκινήσει να δοκιμάζει τα όρια της υπομονής σας για να διαπιστώσει τα όρια της ελευθερίας που μπορεί να διεκδικήσει. Θα αρνείται να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνετε και ενδεχομένως να ακούτε πολύ συχνά «όχι» από το μωρό σας, μια συμπεριφορά αρκετά αναμενόμενη, μιας και το μωρό μπαίνει σε μια περίοδο της ζωής του που θέλει να βεβαιωθεί ότι μπορεί μόνο του να αποφασίζει για τις ενέργειές του. Οι μικρές αυτές ανταρσίες δε σημαίνουν ότι το μωρό δε σας αγαπά πλέον ή ότι δε σας χρειάζεται, είναι απλά προσπάθειες να διερευνήσει τα όρια της ελευθερίας του και των δυνατοτήτων του. Το μωρό θα συνεχίσει να στρέφεται σε εσάς για αρκετά χρόνια ακόμη για να το καθοδηγήσετε και να του υποδείξετε ποιο είναι το σωστό και το αναμενόμενο.

Εντυπωσιακή προς το τέλος αυτής της περιόδου θα είναι και η αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισής του, καθώς, ενώ τους πρώτους μήνες θα διατηρεί την εικόνα μωρού, στη συνέχεια θα σας είναι όλο και πιο δύσκολο να θυμηθείτε πώς ήταν σαν μωρό. Το προσωπάκι του θα αποκτήσει ευδιάκριτες γωνίες, η κοιλίτσα και τα παχουλά χεράκια που είχε ως μωρό θα αρχίσουν να χάνονται, και το σώμα του θα μοιάζει όλο και περισσότερο με το σώμα μικρού παιδιού. Η συνεχής κίνηση, οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και οι διαρκείς βόλτες πάνω - κάτω στο σπίτι θα συμβάλλουν ώστε οι μύες του σώματος να δυναμώσουν αρκετά, τα άκρα του θα λεπτύνουν και η σωματική του κίνηση θα είναι όλο και πιο αρμονική. Αλλαγές που θα ενισχυθούν από το γεγονός ότι αυτή τη χρονιά η αύξηση του σωματικού του βάρους θα επιβραδυνθεί σε σχέση με τους πρώτους δώδεκα μήνες. Παρόλο που και αυτήν την περίοδο το μωρό θα έχει μια σταθερή ανάπτυξη αυτή δε θα έχει πια τους γρήγορους ρυθμούς της προηγούμενης περιόδου. Μπορείτε να υπολογίζετε ότι το μωρό όλη αυτή τη χρονιά θα πάρει από ενάμιση έως δυόμισι κιλά, ενώ το ύψος του θα φτάσει στο τέλος του 24ου μήνα γύρω στα 86 εκατοστά.

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...