Άσθμα

Άσθμα

Το άσθμα είναι μία πάθηση που η συχνότητά της, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η γενεσιουργός αιτία αυτής της πάθησης δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί, είναι όμως σαφές ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γονιδιακών παραγόντων. Αν οι γονείς έχουν άσθμα τότε οι πιθανότητες να εκδηλώσει την πάθηση και το παιδί είναι πολλές. Με τον ίδιο τρόπο, αν το παιδί έχει προδιάθεση για άσθμα και στο περιβάλλον που ζει η παρουσία αλλεργιογόνων είναι έντονη τότε η εκδήλωση της ασθένειας γίνεται πολύ πιθανή. Θεωρείται άλλωστε δεδομένο ότι η σχέση άσθματος και αλλεργιών είναι άμεση.

Τι είναι το άσθμα
Το άσθμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή που προκαλείται από τη στένωση των οδών που χρησιμεύουν για την είσοδο και έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες όταν αναπνέουμε. Στους πνεύμονες έχουμε μια πληθώρα μικρών αεραγωγών που συνδέονται με μεγαλύτερους αεραγωγούς, του βρόγχους. Το εσωτερικό μέρος αυτών των αεραγωγών διογκώνεται και εκκρίνει μεγάλη ποσότητα ενός υγρού, που ουσιαστικά λειτουργεί για την προστασία τους, τη βλέννα. Την αύξηση της έκκρισης βλέννας την αντιλαμβανόμαστε ως φλεγμονή καθώς αποτελεί εμφανές σημείο ότι κάποιος βλαπτικός παράγοντας οφείλεται για την έντονη παρουσία της. Η διόγκωση των αεραγωγών και η παράλληλη παρουσία βλέννας καθιστούν την αναπνοή δυσχερέστερη και ευθύνονται για το βήχα, το συριγμό κατά την αναπνοή και για το αίσθημα κούρασης που αισθάνεται ο πάσχων. Επιπλέον, η δίοδος των αεραγωγών στενεύει για έναν ακόμη λόγο. Πέρα δηλαδή από τη διόγκωση των εσωτερικών τοιχωμάτων των αεραγωγών έχουμε και τη σύσπαση των μυϊκών ινών που καλύπτουν τους βρογχικούς σωλήνες. Οι μυϊκές αυτές ίνες διακρίνονται για την ιδιαίτερη ευαισθησία τους σε κάθε ερεθιστικό παράγοντα. Κάθε φορά που δημιουργούνται συνθήκες κατάλληλες για τον ερεθισμό τους συσπώνται και επιτείνουν έτσι το στένεμα των αεραγωγών. 

Παράγοντες που ενισχύουν την εμφάνιση άσθματος
  • Ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία κάθε παιδιού είναι η παρουσία στον αέρα μολυσματικών ουσιών, όπως είναι κυρίως ο καπνός του τσιγάρου και οι αναθυμιάσεις από χημικά παράγωγα. Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την εμφάνιση του άσθματος σε ένα παιδί και στην πορεία να είναι η αιτία για έντονες κρίσεις άσθματος. Οι αναθυμιάσεις που εμφανίζονται σε ένα χώρο που έχει βαφτεί καθώς και τα παράγωγα της καύσης του υγραερίου που ενδέχεται να χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, αποτελούν επίσης ιδιαιτέρως επιβαρυντικές ουσίες.
  • Εξίσου αρνητικός παράγοντας για την υγεία του παιδιού είναι η ύπαρξη αλλεργιογόνων στο εσωτερικό του σπιτιού. Η μούχλα, διάφορες ουσίες στο τρίχωμα του κατοικίδιου, τα ζωύφια που υπάρχουν στη σκόνη, τα ακάρεα δηλαδή, οι κατσαρίδες, τα τρωκτικά καθώς και η γύρη από τα λουλούδια, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αφορμή για την εμφάνιση του άσθματος.
  • Σε μικρότερο βαθμό, παράγοντες που μπορούν να επιτείνουν το ήδη υπάρχον άσθμα είναι: η σωματική άσκηση, παρενέργειες από κάποια φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις από τροφές αλλά και έντονη συναισθηματική αναστάτωση.
Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία του παιδιού:
Το άσθμα αντιμετωπίζεται αρκετά αποτελεσματικά με τη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων και το παιδί μπορεί πραγματικά να έχει μια ζωή χωρίς πολλά προβλήματα. Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει οι γονείς να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και παράλληλα να φροντίσουν έτσι ώστε να παρέχουν στο παιδί τους ένα όσο γίνεται πιο υγιές περιβάλλον διαβίωσης. Η μείωση των αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι θα πρέπει να είναι η πρωταρχική σας επιδίωξη.

  • Οι γονείς για να αποφύγουν την εμφάνιση άσθματος στο παιδί τους ή έστω για να αποφύγουν την πρόκληση ασθματικών κρίσεων στο παιδί αν πάσχει ήδη από άσθμα, θα πρέπει όχι μόνο να μην καπνίζουν αλλά και να απαγορέψουν πλήρως το τσιγάρο μέσα στο σπίτι τους. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η εισπνοή καπνού από ένα παιδί προκαλεί τραυματισμό στο αναπνευστικό του σύστημα. Μη θεωρήσετε λοιπόν αθώα τη συνήθειά σας και μην πιστέψετε ότι το λίγο δεν είναι ικανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία του παιδιού σας.
  • Σημαντικό είναι επίσης να επιτευχθεί η μείωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρείτε τους χώρους του σπιτιού απαλλαγμένους όσο το δυνατόν από τη σκόνη και τα ακάρεα που ενυπάρχουν σε αυτή. Θα πρέπει δηλαδή να καθαρίζεται όχι μόνο τις διάφορες επιφάνειες όπου η σκόνη είναι εμφανής αλλά και τα σημεία όπου μπορεί να συγκεντρώνεται σκόνη αλλά συνήθως δεν τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Το στρώμα του κρεβατιού και το μαξιλάρι είναι δύο πολύ προσφιλή σημεία για τη συγκέντρωση αλλεργιογόνων. Καλό είναι επομένως αφενός να τα καλύπτεται με προστατευτικές θήκες και αφετέρου να τα ανανεώνεται ανά διαστήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να μην υπάρχουν κατσαρίδες ή τρωκτικά στο σπίτι, κάνοντας τακτικές απολυμάνσεις. Τέλος, αν έχετε κατοικίδιο θα ήταν προτιμότερο να το απομακρύνεται από το σπίτι μιας και στο τρίχωμά τους συγκεντρώνονται ιδιαίτερα επιβαρυντικές αλλεργιογόνες ουσίες.
  • Ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι πέρα από τις αλλεργίες, ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα είναι οι ιοί που προκαλούν κρυολογήματα. Αν το παιδί σας έχει κρυολογήσει θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή καθώς ένα κρυολόγημα σε συνδυασμό με κάποια αλλεργική αντίδραση μπορούν να προκαλέσουν μια πολύ έντονη ασθματική κρίση. Κάθε ιός που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα προσθέτει τη δράση του στους ήδη επιβαρυμένους από το άσθμα αεραγωγούς των πνευμόνων του παιδιού.
  • Αν το παιδί είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε αλλεργίες, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν αλλεργιολόγο ειδικό στα παιδιά, ο οποίος θα διερευνήσει με τα κατάλληλα τεστ τις ουσίες στις οποίες το παιδί είναι αλλεργικό. Θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να σας καθοδηγήσει στο πώς θα προστατεύσετε καλύτερα το παιδί σας, αλλά και θα σας ενημερώσει για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η απευαισθητοποίηση του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...