Κρυολογήματα

Κρυολογήματα

Η πλέον συνηθισμένη αρρώστια παιδιών και ενηλίκων είναι το κρυολόγημα. Μας θυμάται κάθε χρόνο και συχνά δεν αρκείται στη μία φορά. Ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι στα δύο πρώτα τους χρόνια μπορεί να κρυολογούν και δέκα φορές το χρόνο. Σε περίπτωση μάλιστα που  πηγαίνουν σε βρεφικό σταθμό ή έρχονται σε συχνή επαφή με άλλα μικρά παιδιά ενδέχεται να αρρωσταίνουν και πιο συχνά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ
Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής είναι αρκετά γνωστά αφού το κρυολόγημα μπαίνει στη ζωή μας από πολύ νωρίς. Έχουμε, λοιπόν, συνάχι με εκκρίσεις από τη μύτη, αρχικά λεπτόρρευστες αλλά στην πορεία πυκνόρρευστες. Βήχα, φτέρνισμα αλλά και μέτριο πυρετό που συνοδεύεται από ελαττωμένη όρεξη για φαγητό. Επίσης, συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πονόλαιμος με κάποια δυσκολία στην κατάποση,  τα κόκκινα μάτια και οι ελαφρώς διογκωμένοι λεμφαδένες.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Τα κρυολογήματα προκαλούνται από τους ιούς, από μικροοργανισμούς δηλαδή, που είναι μικρότεροι και από τα μικρόβια. Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα καθώς κάθε φορά που ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται, εκατοντάδες σταγονίδια που περιέχουν τον ιό, απελευθερώνονται στον αέρα.  Επιπλέον, όταν αυτός που νοσεί αγγίζει με τα χέρια του τη μύτη ή το στόμα του έστω και για να βήξει ελαφρά, μεταφέρει τον ιό στα χέρια του. Από εκεί με ένα απλό άγγιγμα ο ιός μεταφέρεται στα χέρια ενός υγιούς ατόμου, το οποίο αν φέρει το χέρι του στη μύτη ή στο στόμα προσλαμβάνει άμεσα τον ιό. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται εντελώς ασυναίσθητα και είναι μια πολύ συνηθισμένη μορφή μεταφοράς του ιού από τον ασθενή στα υπόλοιπα άτομα της οικογένειας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ;
Ο περιορισμός του ιού είναι σχετικά δύσκολος λόγω της ευκολίας που υπάρχει στην μετάδοση του. Μπορείτε όμως να μάθετε στο παιδί σας κάποια βασικά πράγματα. Αν δηλαδή το παιδί σας συναναστρέφεται με παιδιά που έχουν κρυολογήσει είναι συνετό να πλένει συχνά τα χέρια του, ώστε να αποφύγει τη μεταφορά του ιού μέσω της επαφής. Από την άλλη, αν το παιδί σας είναι κρυολογημένο και βρίσκεται με άλλα παιδιά, είναι καλό, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο, για να καλύπτει το στόμα του, όταν βήχει ή φτερνίζεται, για να περιορίζει τη διασπορά του ιού.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για το κρυολόγημα, γιατί δεν προκαλείται από μικρόβια, τα οποία αντιμετωπίζονται με τα αντιβιοτικά, αλλά από ιούς για τους οποίους δεν υπάρχουν φάρμακα ακόμη. Περιμένουμε απλά να κάνει τον κύκλο της η ίωση και προσπαθούμε να διευκολύνουμε την κατάσταση για το παιδί. Του δίνουμε δηλαδή, πολλά υγρά και κάποιο κατάλληλο φάρμακο για τον πυρετό. Ούτως ή άλλως το κρυολόγημα δε διαρκεί παρά μόνο μερικές ημέρες. 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ
Αν το παιδί που ασθενεί είναι μικρότερο των τριών μηνών, με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα πρέπει να καλέσετε άμεσα το γιατρό. Σε τόσο μικρή ηλικία ακόμη και μια απλή ίωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις. Αν το παιδί που έχει κρυολογήσει είναι σχετικά μεγάλο δε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε γιατρό, εκτός και αν τα συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως επίμονα και υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης. Αν αντιληφθείτε, δυσκολία στην αναπνοή, μελάνιασμα στα χείλη και στα νύχια του παιδιού, βήχα που δεν υποχωρεί, πυρετό σε υψηλά επίπεδα και πόνο στο αυτί, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΒΗΧΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ποτέ δε θα πρέπει να προσπαθείτε να καταστείλετε το βήχα του παιδιού με σιρόπια, χωρίς την έγκριση του παιδιάτρου, ειδικότερα όταν πρόκειται για παιδιά μικρότερα των τριών ετών. Ο βήχας είναι προστατευτική αντίδραση του οργανισμού, που προσπαθεί να αποβάλλει την βλέννα που έχει συγκεντρωθεί στην αναπνευστική οδό. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να ενθαρρύνετε το παιδί να πίνει πολλά υγρά για να διευκολυνθεί η ρευστοποίηση της βλέννας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Αν οι βλέννες είναι πολύ παχύρρευστες και εμποδίζουν την αναπνοή του παιδιού, είναι πιθανό να σας συστήσει ο παιδίατρος να χρησιμοποιήσετε ρινικές σταγόνες. Πρόκειται για σταγόνες φυσιολογικού ορού, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς συνταγή από το φαρμακείο. Από αυτές, αφού πλύνετε πρώτα καλά το σταγονόμετρο, θα ρίξετε δύο σταγόνες σε κάθε ρουθούνι. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε σταγόνες που περιέχουν κάποιο φάρμακο, γιατί από τη μύτη θα απορροφηθεί σε υψηλό ποσοστό και ενδέχεται το φάρμακο αυτό να έχει ελάχιστα αποτελέσματα, με ενοχλητικές παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...