Ο ένατος μήνας της κύησης (35η έως 40η εβδομάδα)

Laurie Search

Ο ένατος μήνας της κύησης (35η έως 40η εβδομάδα)

Ο 9ος μήνας της εγκυμοσύνης αποτελεί φυσικά το μήνα του τοκετού, το μήνα που ολοκληρώνεται πια η περίοδος δημιουργίας και ανάπτυξης του εμβρύου και έρχεται πλέον η στιγμή να πάρετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας. Αν και πιθανότατα θα έχετε υπόψη σας μια συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία θα αποτελέσει τη «μεγάλη» ημέρα, εντούτοις οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον ένατο μήνα ενδέχεται να θελήσει το μωρό σας να πραγματοποιήσει την έξοδό του. Αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχεί μιας και όλα του τα όργανα συμπεριλαμβανομένου και του αναπνευστικού συστήματος βρίσκονται πλέον σε ικανό σημείο ανάπτυξης, ώστε να μπορεί το μωρό να γεννηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κατά τον ένατο μήνα το μόνο όργανο του εμβρύου που συνεχίζει την ανάπτυξή του είναι ο εγκέφαλος μιας και όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον έτοιμα να στηρίξουν αποτελεσματικά τη νέα αυτή ζωή. Ο εγκέφαλος του εμβρύου φυσικά θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μετά τη γέννηση του μωρού καθώς αποτελεί ένα όργανο που δεν φτάνει στην πλήρη του ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της κύησης. Επομένως, η κύρια αναπτυξιακή εξέλιξη που λαμβάνει χώρα κατά το μήνα αυτό είναι η πρόσληψη υποδόριου λίπους, το οποίο αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την επιβίωση του μωρού. Προς το τέλος του ένατου μήνα το έμβρυο θα ζυγίζει τριάμισι κιλά ή και περισσότερο και θα έχει ύψος περίπου πενήντα εκατοστά. Έχοντας έτσι τις ιδανικές αναλογίες για να έρθει στη ζωή χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία για την πορεία της υγείας του.

Η σωματική αυτή αύξηση του εμβρύου σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια χώρου για να κινείται όπως συνήθιζε, γεγονός που περιορίζει κατά πολύ την κινητικότητα του εμβρύου, ειδικά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Παρόλα αυτά το έμβρυο κατορθώνει να κάνει τη σημαντικότερη κίνηση αυτής της περιόδου, την αλλαγή δηλαδή της στάσης στο σώμα του, ώστε να βρίσκεται με το κεφάλι προς τα κάτω και τα άκρα του μαζεμένα κοντά στο σωματάκι του για να μπορεί να ολοκληρώσει ανεμπόδιστο την έξοδό του κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πάντως για την έγκυο ο μήνας αυτός είναι αρκετά πιο ήσυχος σε σχέση με τους προηγούμενους καθώς το έμβρυο παρόλο που θέλει να κινηθεί δεν έχει πια την απαιτούμενη άνεση χώρου και κατ’ ανάγκη μειώνει τις δραστηριότητές του.


Το έμβρυο αποκτά κατά τον ένατο μήνα την εμφάνιση που θα έχει τη στιγμή της γέννησής του, με το αυξανόμενο σωματικό λίπος να συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της εικόνας του. Το δέρμα του γίνεται απαλό και λείο, χωρίς τις ρυτίδες και τις πτυχώσεις που είχε τους προηγούμενους μήνες, ενώ παράλληλα απαλλάσσεται τόσο από το σμήγμα, που υπήρχε για να το προστατεύει από το αμνιακό υγρό, όσο και από το χνούδι που είχε αναπτυχθεί λίγους μήνες πριν. Τα ματάκια του μωρού θα έχουν χρώμα γαλάζιο, ανεξάρτητα από το ποιο χρώμα είναι προορισμένα να πάρουν στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...