Εγκυμοσύνη και σεξουαλική ζωή

Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά τη διάρκεια της κύησης, συνήθως, δεν απαγορεύονται οι σεξουαλικές επαφές, αλλά αυτό καθορίζεται ατομικά για κάθε περίπτωση από τον γυναικολόγο. Αν δεν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής, αν δεν υπάρχει κάποια αιμορραγία και ο πλακούντας βρίσκεται στη σωστή θέση, τότε, κατά κανόνα, μπορείτε να κάνετε σεξ, για όσο καιρό σας επιτρέψει ο γιατρό σας. Βέβαια, αν δείτε ότι μετά την ολοκλήρωση της επαφής έχετε ακόμη συσπάσεις ή παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία από τον κόλπο, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας.

Εγκυμοσύνη και σεξουαλική ζωή
Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, πιθανότατα θα έχετε βρει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το σεξ πριν την εγκυμοσύνη (για το σεξ δηλαδή με σκοπό την τεκνοποίηση) καθώς και για το σεξ μετά την εγκυμοσύνη (τη γενική ομολογία, ότι θα πρέπει να περιμένετε μια λιγότερο ενεργή σεξουαλική ζωή όταν ένα νεογέννητο βρίσκεται στο σπίτι σας). Υπάρχει όμως λιγότερη πληροφόρηση σχετικά με το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως επειδή η κοινωνία μας έχει την τάση να μη συσχετίζει τις έγκυες γυναίκες με τη σεξουαλικότητα.

Όπως τα περισσότερα ζευγάρια που περιμένουν να γίνουν γονείς, σίγουρα θα έχετε απορίες για το αν είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς και για το τι θεωρείται φυσιολογικό κατά την περίοδο αυτή για τα ζευγάρια. Λοιπόν, το τι θεωρείται φυσιολογικό ποικίλει σε μεγάλο βαθμό αλλά μπορείτε να κρατήσετε ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή. Η ανοιχτή επικοινωνία θα αποτελέσει το κλειδί για μια ικανοποιητική αλλά και ασφαλή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Είναι ασφαλές το σεξ την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Εάν έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη το σεξ θεωρείτε ασφαλές σε όλα τα στάδια της κύησης. Τι είναι όμως μια φυσιολογική εγκυμοσύνη; Είναι αυτή που θεωρείται χαμηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών όπως είναι η αποβολή ή η πρόωρη γέννα. Συζητήστε με το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν η δική σας εγκυμοσύνη θεωρείται κύηση χαμηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών.
Βέβαια, επειδή το σεξ θεωρείται ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα θέλετε να το έχετε κιόλας. Πολλές έγκυες γυναίκες συνειδητοποιούν ότι η επιθυμία τους για σεξ αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων σταδίων της κύησης. Επίσης, πολλές γυναίκες θεωρούν ότι το σεξ γίνεται όλο και πιο άβολο όσο το σώμα τους μεγαλώνει. Επομένως, θα πρέπει μαζί με το σύντροφό σας να βρίσκεστε σε μια διαρκή επικοινωνία σχετικά με το τι σας ικανοποιεί ή όχι όσο οι μήνες της εγκυμοσύνης θα προχωρούν. Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους να καλύψετε τις ανάγκες σας για σωματική και συναισθηματική επαφή, όπως τα φιλιά, τα χάδια και οι αγκαλιές. Επίσης, ίσως θα χρειαστεί να δοκιμάσετε και διαφορετικές στάσεις για να βρείτε κάποια που να είναι πιο άνετη καθώς η κοιλιά σας θα μεγαλώνει.
Πολλές γυναίκες πάντως χάνουν την επιθυμία τους για σεξ κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, όχι μόνο γιατί μεγαλώνει πολύ η κοιλιά τους αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα αγχωμένες με τον επικείμενο τοκετό και παράλληλα ενθουσιασμένες με την ιδέα ότι σύντομα θα γίνουν μητέρες.

Πότε το σεξ δεν είναι ασφαλές;
Εάν ο γιατρός σας προβλέπει ή έχει ήδη διαπιστώσει ορισμένες πολύ σημαντικές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας, το πιθανότερο είναι ότι θα σας συμβουλεύσει να απέχετε από τις σεξουαλικές επαφές μέχρι την ολοκλήρωση της κύησης. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:
  • Όταν υπάρχει ιστορικό αποβολών ή όταν υπάρχει κίνδυνος αποβολής στην παρούσα κύηση.
  • Όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρων τοκετών ή όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παρούσα κύηση θα ολοκληρωθεί πρόωρα (πρόωρες συσπάσεις της μήτρας).
  • Όταν παρουσιάζονται αδικαιολόγητες κολπικές εκκρίσεις.
  • Όταν υπάρχει εκροή αμνιακού υγρού (το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο), όταν δηλαδή επέρχεται πρόωρη ρήξη των υμένων.
  • Σε περίπτωση προδρομικού πλακούντα, όταν δηλαδή ο πλακούντας βρίσκεται τόσο χαμηλά που καλύπτει τον τράχηλο (το άνοιγμα της μήτρας).
  • Σε περίπτωση ανεπάρκειας του τραχήλου, όταν δηλαδή ο τράχηλος δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την κύηση και ανοίγει πρόωρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποβολής ή πρόωρου τοκετού.
  • Σε περίπτωση πολλαπλής κύησης.
Μπορεί το σεξ να βλάψει το μωρό μου;
Όχι, τουλάχιστον όχι άμεσα. Το μωρό προστατεύεται πλήρως από τον αμνιακό σάκο (ένα λεπτό σάκο που περιέχει το βρέφος και το αμνιακό υγρό) αλλά και από τους δυνατούς μυς της μήτρας. Υπάρχει επίσης ένα παχύ στρώμα βλέννας που σφραγίζει τον τράχηλο και τον ασφαλίζει από το ενδεχόμενο εμφάνισης φλεγμονής.

Μπορεί η διείσδυση ή ο οργασμός να προκαλέσουν αποβολή ή συσπάσεις;
Στην περίπτωση μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, χαμηλού κινδύνου, η απάντηση είναι αρνητική. Οι συσπάσεις που ενδεχομένως θα νιώσετε κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά τον οργασμό είναι εντελώς διαφορετικές από τις συσπάσεις που σχετίζονται με τον τοκετό. Εντούτοις, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για να είστε σίγουρη ότι η κύησή σας θεωρείται χαμηλού κινδύνου. Μερικοί γιατροί, άλλωστε, συνιστούν όλες οι έγκυες γυναίκες να απέχουν από το σεξ κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, για προληπτικούς λόγους, μιας και το σπέρμα περιέχει μια χημική ουσία η οποία μπορεί πράγματι να προκαλέσει τις συσπάσεις του τοκετού. Καλό είναι, επομένως, να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με το τι θεωρεί καλύτερο για τη δική σας περίπτωση.

Είναι φυσιολογικό η επιθυμία μου για σεξ να αυξάνεται ή να μειώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης;
Στην πραγματικότητα και τα δύο αυτά ενδεχόμενα είναι φυσιολογικά, (όπως και κάθε τι ενδιάμεσα σε αυτά). Πολλές έγκυες γυναίκες βρίσκουν ότι συμπτώματα όπως η κούραση, οι πρωινές ναυτίες, η ευαισθησία στο στήθος και η συχνοουρία καθιστούν το σεξ ενοχλητικό, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Σε γενικές γραμμές πάντως η κούραση και οι πρωινές ναυτίες υποχωρούν κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης οπότε και η επιθυμία για σεξ αυξάνεται. Επιπλέον, κάποιες γυναίκες βρίσκουν ότι η ελευθερία που τους δίνει η έλλειψη ανησυχίας για θέματα αντισύλληψης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον νιώθουν σε συναισθηματικό επίπεδο το σύντροφό τους πιο κοντά τους από πριν, καθιστά το σεξ πολύ πιο ικανοποιητικό από πριν. Η επιθυμία για σεξ πάντως υποχωρεί εκ νέου κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης καθώς η μήτρα της γυναίκας μεγαλώνει πολύ και παράλληλα η συνειδητοποίηση των όσων έρχονται γίνεται πλέον πολύ πιο άμεση.
Η επιθυμία του συζύγου σας επίσης θα αυξομειώνεται. Κάποιοι άντρες αισθάνονται πολύ πιο κοντά στην έγκυο γυναίκα τους και απολαμβάνουν τις αλλαγές στο σώμα της. Άλλοι, βέβαια, βιώνουν μια μείωση στην ερωτική τους επιθυμία καθώς έχουν όλο και περισσότερο άγχος για τις ευθύνες της πατρότητας ή γιατί ενδέχεται να ανησυχούν πάρα πολύ για την υγεία της γυναίκας τους αλλά και του αγέννητου παιδιού τους. Ο σύζυγός σας, άλλωστε, μπορεί να δυσκολεύεται να συμβιβάσει την εικόνα σας ως ερωτικού συντρόφου με τη νέα σας (ολοένα και πιο ορατή) ταυτότητα ως μέλλουσας μητέρας. Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μέσω της συζήτησης και της ανοιχτής επικοινωνίας θα μπορείτε να επιλύετε κάθε σχετικό ζήτημα που σας απασχολεί.

Πότε να καλέσετε το γιατρό σας;

Η επικοινωνία με το γιατρό που σας παρακολουθεί θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή κιόλας, καθώς θα πρέπει να διαπιστώσετε τη θέση του σχετικά με το αν είναι ασφαλές ή όχι να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Επίσης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο περίεργο σύμπτωμα μετά την ερωτική συνεύρεση, όπως είναι κάποιος ασυνήθιστος πόνος, η κάποια αιμορραγία ή οποιαδήποτε άλλη μη συνηθισμένη εκροή υγρών και φυσικά αν αισθάνεστε συσπάσεις που παρατείνονται και μετά τη σεξουαλική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...