Λίγο πριν τον τοκετό..

Sergiu Bacioiu

Λίγο πριν τον τοκετό..

Αν και η εγκυμοσύνη είναι γενικά μια περίοδος γεμάτη συναισθηματικές μεταβολές και ανησυχίες, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και αναμενόμενο, όλα αυτά τα συναισθήματα να επιτείνονται κατά τον ένατο μήνα. Όσο περισσότερο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού τόσο περισσότερο η μέλλουσα μητέρα, προβληματίζεται και ανησυχεί για την ημέρα εκείνη.

ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε ανασφάλεια για τον τοκετό, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη σας φορά, γι' αυτό μην αισθάνεστε άσχημα αν έχετε την ανάγκη να σας καθησυχάσει ο γιατρός σας. Μιλήστε του για τους όποιους φόβους σας και μη διστάσετε να ζητήσετε από τους δικούς σας ανθρώπους να σας στηρίξουν. Μόλις, εκτονώσετε τις σκέψεις ανησυχίας θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε τις τελευταίες ημέρες της κύησης. Έχετε άλλωστε να ασχοληθείτε και με πρακτικά ζητήματα που αφορούν τον τοκετό και τις πρώτες ημέρες της «μητρότητας».

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ
Όταν έρθει η ώρα για να γεννήσετε θα πρέπει να έχετε άμεση πρόσβαση στο τηλέφωνο του γιατρού σας και του προσώπου που θα σας μεταφέρει στην κλινική ή του ασθενοφόρου αν χρειαστεί. Μην αμελήσετε λοιπόν να ετοιμάσετε μια λίστα με τους απαραίτητους τηλεφωνικούς αριθμούς και τη διεύθυνση της κλινικής, την οποία θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάθε στιγμή. Για να νιώθετε μάλιστα περισσότερη σιγουριά, μπορείτε να συμπεριλάβετε στη λίστα και το τηλέφωνο του γιατρού που θα αντικαταστήσει το δικό σας γιατρό σε περίπτωση ανάγκης, όπως και άλλων προσώπων που θα μπορέσουν να σας μεταφέρουν στο μαιευτήριο.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ
Επειδή δεν μπορείτε να είστε ποτέ απόλυτα σίγουρη για το ποια θα είναι η ημέρα του τοκετού, καλό είναι να έχετε ετοιμάσει εκ των προτέρων τα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας. Εφόσον μετά τη γέννηση θα παραμείνετε κάποιες ημέρες μαζί με το μωρό σας στο μαιευτήριο, φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα ήδη ρουχισμού, τα καλλυντικά που χρειάζεστε και ίσως κάτι για να διαβάζετε τις ώρες που θα είστε μόνη. Ενδέχεται επίσης, να θέλετε να καλέσετε κάποιον οπότε μην ξεχάσετε να πάρετε και μια λίστα με τα τηλέφωνα φίλων και συγγενών. Για το μωρό θα χρειαστείτε μόνο τα ρουχαλάκια που θα φορέσει την ημέρα που θα φύγετε από την κλινική.

ΤΟ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΩΡΟΥΔΙΑΚΑ
Τις ημέρες της παραμονής σας στο μαιευτήριο θα σας παρέχουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη φροντίδα του μωρού, οπότε δε θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας πράγματα για το μωρό. Θα πρέπει όμως να έχετε ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα για το μωρό, ώστε όταν το φέρετε στο σπίτι να έχετε όλα όσα χρειάζεστε. Στο σχετικό κατάλογο που θα καταρτίσετε μπορείτε να εντάξετε: φόρμες για το μωρό, κοντομάνικα μακό μπλουζάκια, πιτζάμες, κάλτσες, κουβερτούλες, προϊόντα για το καθάρισμα του μωρού, πετσέτες, αρκετές πάνες και γάλα σε περίπτωση που δε θα το θηλάσετε. 

ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Αν έχετε και άλλα παιδιά, θα πρέπει πριν την ημέρα του τοκετού να έχετε μεριμνήσει για το ποιος θα τα φροντίζει όσο θα βρίσκεστε στην κλινική. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι ίσως τις πρώτες ημέρες να χρειάζεστε κάποιον να σας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και στην περιποίηση του μωρού. Αν δεν υπάρχουν γονείς ή δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά σας, είναι συνετό να έχετε αναζητήσει πιθανά άτομα που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Τι θα αισθανθώ στον τοκετό;

Όταν έρθει η ώρα για τον τοκετό, οι συσπάσεις της μήτρας, που προετοιμάζουν το σώμα για τη γέννηση του μωρού, θα γίνουν σταδιακά πιο έντονες και πιο συχνές. Αρχικά, οι συσπάσεις είναι ηπιότερες και χρονικά απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 20 λεπτά, στη συνέχεια όμως γίνονται εντονότερες και γίνονται αισθητές ανά πέντε λεπτά. Αν και κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις συσπάσεις αυτές, το βέβαιο είναι ότι όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, τόσο πιο επώδυνες γίνονται. Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να σας δημιουργεί φόβο ή ανησυχία, μιας και πρόκειται απλά για μια φυσιολογική διαδικασία προετοιμασίας του σώματος και οι πόνοι αυτοί δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για εσάς. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε και να αντιμετωπίζετε αρνητικά μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής σας. Ο φόβος, άλλωστε, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αδρεναλίνης στο σώμα σας, η οποία επιδρά κατασταλτικά στις συσπάσεις της μήτρας, παρατείνοντας έτσι την όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...