Η μητέρα, ο πατέρας και το νεογέννητο μωρό

Η μητέρα, ο πατέρας και το νεογέννητο μωρό

Το έχετε σκεφτεί, το περιμένετε και σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για το πώς είναι να μπαίνει στη ζωή σας ένα μωρό. Κανείς όμως δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για το πόσο «ανατρεπτική» θα είναι για τη ζωή σας η παρουσία του μωρού. Άλλωστε κάθε ζευγάρι βιώνει με διαφορετικό τρόπο τη στιγμή που παύουν να είναι απλά οι δυο τους και γίνονται πλέον γονείς. Η χαρά, το άγχος, η κούραση και μια γλυκιά αίσθηση περηφάνιας, συνοδευόμενα από το κλάμα ενός μωρού, του δικού σας μωρού, έρχονται να δώσουν στη ζωή σας μια εντελώς νέα διάσταση.

Η «νεογέννητη» μητέρα!
Τη μητέρα ο ερχομός του μωρού τη βρίσκει να έχει περάσει την κουραστική περίοδο της κύησης αλλά και την ακόμη πιο εξαντλητική εμπειρία του τοκετού. Ένας δύσκολος συνδυασμός που συχνά δημιουργεί μεγάλη ένταση στις νέες μητέρες. Προτού καν βρουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν από τον τοκετό, αποκτούν τις νέες τους ευθύνες και τη διαρκή ανησυχία που τους δημιουργεί η φροντίδα του μωρού. Τα συναισθήματα της χαράς, της πληρότητας και της ευτυχίας, συνοδεύονται από την κούραση, το άγχος και την αγωνία για την καλή υγεία του μωρού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τη δικαιολογημένη ανασφάλεια που έχει η νέα μητέρα για το αν θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως στις νέες τις υποχρεώσεις, έχουμε μια μικρή ιδέα για το πόσο έντονα βιώνει τον ερχομό του μωρού.

Τα έντονα αυτά συναισθήματα κυριαρχούν και συχνά επιτείνονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, καθώς το βρέφος έχει ανάγκη για διαρκή φροντίδα. Ενώ η μητέρα χρειάζεται ύπνο και ξεκούραση, το βρέφος χρειάζεται φαγητό και άλλαγμα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Για το λόγο αυτό η μητέρα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του συζύγου της διαφορετικά η σωματική και ψυχολογική εξάντληση ενδέχεται να μην της επιτρέψουν να χαρεί απόλυτα τη γέννηση του μωρού της. Οι νέες μητέρες που προσπαθούν να τα καταφέρουν όλα μόνες τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη που έχουν για ξεκούραση, συχνά βιώνουν συναισθήματα μελαγχολίας. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στο να ζητήσετε βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, μέχρι να νιώσετε πραγματικά ξεκούραστη και έτοιμη να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας.

Ο πατέρας: νέος και άπειρος!
Πολύ συχνά η προσοχή όλων επικεντρώνεται στη μητέρα, κυρίως λόγω του τοκετού, και δίνεται λιγότερη σημασία στο πώς νιώθει ο πατέρας του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος δεν έχει ταλαιπωρηθεί σωματικά, όπως η μητέρα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε βιώνει εξίσου έντονα συναισθήματα. Η γέννηση του μωρού σηματοδοτεί και για τον πατέρα μια νέα πορεία στη ζωή, ένα νέο ρόλο γεμάτο ευθύνες και υποχρεώσεις. Με τον ίδιο τρόπο, όπως συμβαίνει και με τη μητέρα, τα συναισθήματα χαράς είναι ανάμεικτα με την αίσθηση ευθύνης και την ανησυχία για το μωρό. Είναι μάλιστα πολύ συνηθισμένο να γίνονται και οι άντρες ιδιαίτερα ευσυγκίνητοι μετά τον τοκετό και να βιώνουν ραγδαίες συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Άλλωστε, η παρουσία του μωρού οδηγεί και τους δύο γονείς ταχύτερα σε μια πιο ώριμη θέαση των πραγμάτων.

Οι νέοι γονείς
Η περίοδος που ξεκινά για τους νέους γονείς, αμέσως μετά τον τοκετό, είναι ιδιαίτερα έντονη μιας και πέραν από τα δικά τους συναισθήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν εξαιρετικά «απαιτητικό» συγκάτοικο! Τις πρώτες αυτές εβδομάδες δε λείπουν και οι περιττές εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να βρουν τους ρυθμούς τους. Το μωρό χρειάζεται διαρκή φροντίδα και τους γονείς να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. Για ένα νεογέννητο δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας, δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις ούτε άλλες ανάγκες, εκτός από τις δικές του. Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό συχνά προκαλεί στους γονείς πολύ κούραση και υπερένταση που δε διστάζουν να την εκφράσουν με ανούσιους καβγάδες μεταξύ τους.
Το ευτυχές σημείο αυτής της κατάστασης είναι ότι διαρκεί λίγο και ότι αλλάζει προς το καλύτερο αμέσως μόλις οι νέοι γονείς βρουν ένα πρόγραμμα που να τους ταιριάζει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορούν και οι δύο να ξεκουράζονται ώστε να έχουν την απαιτούμενη ενέργεια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μπορούν κάλλιστα να μοιράζονται τη φροντίδα του μωρού ανάλογα με το ωράριο που εξυπηρετεί τον καθένα.

Το ζευγάρι
Κάποιες φορές η μητέρα έχει την τάση να αφοσιώνεται πλήρως στο μωρό αφήνοντας στο σύζυγό της την αίσθηση ότι τον παραμελεί. Αυτό δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στον πατέρα, ο οποίος μάλιστα φτάνει και να ζηλεύει το μωρό που αποσπά όλη την προσοχή της γυναίκας του. Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση η ιδανική λύση είναι να φροντίζετε ώστε και ο πατέρας να συμμετέχει ενεργά στη φροντίδα του μωρού. Με αυτό τον τρόπο τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, καθώς από τη μία η μητέρα θα έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στο σύζυγό της και από την άλλη θα ενισχυθούν τα συναισθήματά αγάπης του πατέρα προς το μωρό. Επιπλέον το μωρό έχει ανάγκη να βλέπει και τους δύο γονείς του και να αποκτά παραστάσεις και από τα δύο φύλα. Η αρμονική του ανάπτυξη δεν καλύπτεται μόνο από το μητρικό πρότυπο, χρειάζεται να έχει επαφή και με το πατρικό πρότυπο.


Η παρουσία του μωρού στο σπίτι δε σημαίνει ότι πρέπει να αμελήσετε τη μεταξύ σας σχέση και να ασχολείστε αποκλειστικά μαζί του. Καλό είναι να ξεκλέβετε κάποιες στιγμές και να τις αφιερώνετε ο ένας στον άλλο, για να μπορέσετε έτσι να διατηρήσετε και γιατί όχι να ενισχύσετε την αγάπη σας. Το μωρό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα και καλύτερη περίοδο στη σχέση σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...