Μικρά προβλήματα της εγκυμοσύνης

Μικρά προβλήματα της εγκυμοσύνης

Γιατί τα ούλα ματώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
• Το μάτωμα των ούλων οφείλεται στην αυξημένη παρουσία οιστρογόνων στον οργανισμό, τα οποία με την υγροσκοπική τους δράση επιδρούν στα ούλα και τα καθιστούν οιδηματώδη, με αποτέλεσμα να ματώνουν αρκετά συχνά.

Γιατί η έγκυος έχει σιελόρροια;
• Είναι πιθανόν το σύμπτωμα αυτό να οφείλεται στην μειωμένη ικανότητα κατάποσης από την έγκυο, η οποία αισθάνεται ναυτία, καθώς και από την αυξημένη παραγωγή σιέλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γιατί έχω ναυτία;
Η ναυτία εμφανίζεται από την 4η έως και τη 14η εβδομάδα της κύησης και οφείλεται σε μια σειρά αλλαγών που επιτελούνται στον οργανισμό της εγκύου:
α) στην απότομη αύξηση των οιστρογόνων 
β) στην υψηλή στάθμη της Β-χοριακής γοναδοτροπίνης 
γ) στην αλλαγή του μεταβολισμού των υδατανθράκων που προκαλεί υπογλυκαιμία
Αντιμετώπιση: 
Για να μειώσετε τις ναυτίες θα πρέπει να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Γιατί έχω καούρες;
Οι καούρες, ο καυστικός πόνος που νιώθετε στον οισοφάγο, οφείλονται στην παλινδρόμηση των οξέων που βρίσκονται στο στομάχι. Οι καούρες είναι πιο συχνές από την 30η εβδομάδα της κύησης και μετά, μιας και το στομάχι πιέζεται από την μήτρα που έχει πια μεγαλώσει πολύ.
Αντιμετώπιση: 
Για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της καούρας θα πρέπει να μοιράσετε το φαγητό της ημέρας σε μικρά και όσο το δυνατόν εύπεπτα γεύματα, αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές τροφές αλλά και τα μπαχαρικά. Επίσης, θα διαπιστώσετε ότι θα σας βοηθήσει αν δεν κοιμάστε σε ύπτια θέση (ανάσκελα) και αν αποφεύγετε να σκύβετε.

Γιατί έχω δυσκοιλιότητα;
Ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία οφείλεται στη δράση της προγεστερόνης. Η ορμόνη αυτή χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και μειώνει ουσιαστικά την κινητικότητά του.
Αντιμετώπιση:
Για να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τη γυμναστική και ιδιαίτερα το περπάτημα. Επιπλέον, καλό είναι να πίνετε πολύ νερό και άφθονα υγρά, ιδίως χυμούς φρούτων αλλά και να εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα).

Γιατί έχω κιρσούς;
Οι κιρσοί δημιουργούνται εξαιτίας της χαλάρωσης των τοιχωμάτων των φλεβών και της ελαττωμένης περιφερικής αντίστασης, κάτι που οφείλεται στη δράσης της προγεστερόνης. Το πρόβλημα αυτό, βέβαια, σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και ως εκ τούτου υποχωρεί μετά τη γέννηση του παιδιού αλλά είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί εκ νέου στην επόμενη κύηση. Οι ερευνητές, πάντως, έχουν επισημάνει πως οι έγκυες γυναίκες που εμφανίζουν κιρσούς έχουν κληρονομική προδιάθεση.

Αντιμετώπιση: 
Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό, το ιδανικό είναι να προλάβετε την εμφάνισή του. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε τα εξής: 
α) Να γυμνάζεστε (περπάτημα, κολύμπι), ώστε να διασφαλίσετε την καλή κυκλοφορία του αίματος. 
β) Να μη στέκεστε για πολύ ώρα όρθια γιατί αυτό επιβαρύνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος, όπως άλλωστε και όταν κάθεστε δε θα πρέπει να αφήνετε για ώρα τα πόδια σας να κρέμονται από την καρέκλα. 
γ) Η καλύτερη στάση του σώματος, όταν κάθεστε, είναι να έχετε τα πόδια σας ανασηκωμένα, με τη βοήθεια ενός σκαμπό ή ενός χαμηλού καθίσματος, ώστε το αίμα να μην εγκλωβίζεται στα πόδια. 
δ) Καλό είναι να αποφεύγετε τα ρούχα που στενεύουν τα πόδια σας, όπως και τα στενά παπούτσια και να προτιμάτε τα παπούτσια με χαμηλό τακούνι.

Κιρσοί εξωτερικών γεννητικών οργάνων
Οι κιρσοί στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι εξαιρετικά επώδυνοι αλλά εμφανίζονται σπάνια. Αν, πάντως, αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, από τον κόλπο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ρήξης των κιρσών και αιμορραγίας.

Γιατί έχω αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι κιρσοί στην περιοχή του πρωκτού και επιβαρύνονται με τη δυσκοιλιότητα. Η εμφάνισή των αιμορροΐδων είναι, βέβαια, αναμενόμενη κατά την εγκυμοσύνη αλλά δεν παύει να είναι ένα πρόβλημα που θα σας ταλαιπωρήσει αρκετά αν δε φροντίσετε έγκαιρα να το αντιμετωπίσετε. 

Για να προλάβετε την εμφάνιση των αιμορροΐδων καλό θα είναι να προσπαθήσετε να μειώσετε τη δυσκοιλιότητα που ίσως αντιμετωπίζετε. Για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει: 

α) Να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιο σας με φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνετε καθημερινά ικανή ποσότητα φυτικών ινών.
β) Να καταναλώνετε άφθονα υγρά, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. 
γ) Να μην αμελείτε την καθημερινή σας άσκηση, η οποία όσο ήπια και αν είναι θα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
Σε περίπτωση, πάντως, που παρά τις προσπάθειές σας, αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τις αιμορροΐδες, για να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματά τους μπορείτε: 
α) Να πλένετε συχνά με χλιαρό νερό την περιοχή και στη συνέχεια να τρίβετε απαλά την περιοχή με ένα παγάκι.
β) Να χρησιμοποιείτε ειδικές αλοιφές, οι οποίες εφαρμόζονται τοπικά και μειώνουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων

Γιατί έχω κράμπες;
Οι κράμπες αποτελούν ένα σύνηθες πρόβλημα κατά την κύηση και εμφανίζονται σε ποσοστό 50% των εγκύων. Αν και τα αίτια δεν είναι γνωστά, ενδέχεται να οφείλονται σε ισχαιμία, στη μείωση δηλαδή της κυκλοφορίας του αίματος, ή στη μείωση του ασβεστίου στο αίμα, ή τέλος στην αλλαγή του PH του αίματος.
Αντιμετώπιση: 
Για να μειώσετε την εμφάνιση του προβλήματος αλλά και την ενόχληση από τις κράμπες, μπορείτε:
α) Να κάνετε απαλό μασάζ στα πόδια σας, να τα λυγίζετε και να κινείτε τα δάχτυλα απαλά προς τα πάνω.
β) Να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο προτού πέσετε για ύπνο.
γ) Να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας χορηγήσει βιταμίνη Β και Ασβέστιο σε περίπτωση που οι κράμπες επιμένουν.

Γιατί έχω πόνους στη μέση;
Οι πόνοι στη μέση είναι αρκετά συχνοί, ειδικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όσο η κοιλιά της εγκύου μεγαλώνει και το κέντρο βάρους του σώματος μετατοπίζεται, η στάση του σώματος αλλάζει και επιβαρύνει τη μέση της εγκύου. Επιπλέον, λόγω της εγκυμοσύνης, οι σύνδεσμοι της σπονδυλικής στήλης χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι μυς στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, για να μπορέσουν να αντέξουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος.

Αντιμετώπιση: 
Αν και οι ενοχλήσεις στη μέση είναι σχεδόν αναπόφευκτες μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση, κάνοντας τα εξής:
α) Ακολουθείστε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, ώστε να ενδυναμώσετε τους μυς σας.
β) Ζητήστε από το γιατρό σας να σας υποδείξει την κατάλληλη στάση του σώματος για να μην επιβαρύνετε τη μέση σας.
γ) Ένα απαλό μασάζ στην περιοχή θα σας χαλαρώσει και θα ανακουφίσει τον πόνο που νιώθετε. Σε περίπτωση, βέβαια, που το πρόβλημα είναι έντονο μπορείτε να απευθυνθείτε σε φυσιοθεραπευτή. 
δ) Φροντίστε, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης, να ξεκουράζεστε συχνά.

Γιατί έχω συχνοουρία;

Η συχνοουρία εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν η μήτρα της εγκύου αρχίζει να μεγαλώνει και να πιέζει την ουροδόχο κύστη. Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, βέβαια, οπότε το έμβρυο αρχίζει να μετακινείται μέσα στη μήτρα ώστε να πάρει την κατάλληλη για τον τοκετό θέση, η ουροδόχος κύστη πιέζεται ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα το αίσθημα της συχνοουρίας να είναι ακόμη πιο έντονο. 
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της συχνοουρίας είναι να πηγαίνετε στην τουαλέτα όσο συχνά νιώθετε την ανάγκη αλλά και να πίνετε άφθονα υγρά ώστε να διευκολύνετε την καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Αν, πάντως, δυσκολεύστε κατά την ούρηση ή έχετε κάποιο αίσθημα καύσου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...