Κάνοντας μπάνιο το μωρό

Κάνοντας μπάνιο το μωρό

Μια συναρπαστική εμπειρία για το μωρό και μια ευκαιρία για εσάς να χαρίσετε στο μωρό σας χάδια και γλυκόλογα, είναι η ώρα του μπάνιου του. Για το βρέφος βέβαια δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε συχνά μπάνιο, αρκεί να καθαρίζετε τακτικά την περιοχή που καλύπτει η πάνα. Όσο μεγαλώνει όμως θα αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση πριν τον βραδινό του ύπνο.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Τις πρώτες δύο εβδομάδες περίπου, μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, είναι προτιμότερο να μην τοποθετείτε το νεογέννητο στο νερό. Για να το πλύνετε χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανάκι και μια λεκάνη με νερό και σαπούνι. Θα πρέπει να έχετε το βρέφος διαρκώς σκεπασμένο με την πετσέτα του και να ξεσκεπάζετε μόνο το μέρος του σώματος που πλένετε κάθε φορά. Καθαρίστε με επιμέλεια και πάντα με απαλές κινήσεις, τις μασχάλες του, κάτω από το πηγούνι και γύρω από το λαιμό, πίσω από τα αυτάκια του και όταν πρόκειται για κοριτσάκι οπωσδήποτε την ευαίσθητη περιοχή. Για τον καθαρισμό του προσώπου του καλύτερα να μη χρησιμοποιήσετε σαπούνι, για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς στα ματάκια του.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟ
Μόλις περάσουν οι πρώτες ημέρες, μπορείτε να πλύνετε το μωρό μέσα στη βρεφική μπανιέρα είτε σε μια πλαστική λεκάνη είτε όπως κάποιοι γονείς προτιμούν στο νιπτήρα. Η πρώτη επαφή του μωρού με το νερό θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει μια θετική ανταπόκριση του μωρού. Επειδή είναι πιθανό να μην του αρέσει, φροντίστε να του δώσετε μια ευχάριστη αίσθηση μιλώντας του με αγάπη. Αν δείτε ότι δε δέχεται την επαφή με το νερό μην επιμείνετε, μπορείτε να πλύνετε και πάλι με το πανάκι και μετά από κάποιες μέρες δοκιμάστε ξανά να το βάλετε στην μπανιέρα του.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ
Όταν θα κάνετε μπάνιο το μωρό καλό είναι να έχετε κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε ώστε να μπορείτε απερίσπαστη να ασχοληθείτε με το μωρό σας. Η πετσέτα του μωρού, το σαπούνι του αλλά και ένα απαλό μπουρνούζι με το οποίο θα σκεπάσετε το μωρό αμέσως μόλις τελειώσετε με το μπάνιο του, είναι κάποια από τα απαραίτητα. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού, με το εσωτερικό του καρπού σας, φροντίζοντας να είναι χλιαρό και όχι ζεστό. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική με το θέμα της θερμοκρασίας του νερού, διότι το μωρό δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με πολύ ζεστό νερό.

ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Η διαδικασία του μπάνιου θα γίνετε όλο και πιο ευχάριστη για το μωρό σας, ιδίως όταν θα μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να το βάλετε στη μεγάλη μπανιέρα, περίπου δηλαδή στην ηλικία που θα είναι σε θέση να ανακάθεται. Την περίοδο εκείνη θα αντιλαμβάνεται το μπάνιο του σαν παιχνίδι περισσότερο και θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε με το μωρό σας στιγμές διασκέδασης. Τότε θα μπορείτε να βάζετε στην μπανιέρα και παιχνίδια καθιστώντας την ώρα του μπάνιου, την αγαπημένη του.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ

  • Ποτέ και για κανένα λόγο δε θα πρέπει να αφήνετε το μωρό μόνο του την ώρα του μπάνιου. Αν είναι ανάγκη να απομακρυνθείτε από το χώρο που πλένετε το μωρό θα πρέπει να το παίρνετε μαζί σας. Ακόμη και αν έχει μεγαλώσει αρκετά, είναι πάντοτε πιθανό να τραυματιστεί αν το αφήσετε μόνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...