Αλλαγή πάνας: Η πιο συχνή φροντίδα...

Αλλαγή πάνας: Η πιο συχνή φροντίδα...

Ένας ιδιαίτερος λόγος που κάνει τα μωράκια τόσο αξιαγάπητα είναι το πόσο πολυάσχολα είναι!! Με τρεις μόλις λέξεις: "μαμ, κακά και νάνι" μπορεί κάποιος να καταγράψει το καθημερινό τους πρόγραμμα. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι ακόμη και με τόσο λίγες "ασχολίες" τα μωράκια κατορθώνουν να κρατούν τις μαμάδες τους διαρκώς σε κίνηση. Είναι πραγματικά ένας καθημερινός άθλος για κάθε μητέρα να μπορεί να βρίσκεται πάντοτε κοντά στο μωρό της και να καλύπτει κάθε του ανάγκη. Σκεφτείτε, λοιπόν, πώς θα ήταν η ζωή για τις γυναίκες πριν από μερικές δεκαετίες που έπρεπε με κάθε άλλαγμα του μωρού να καθαρίζουν και να πλένουν τις υφασμάτινες πάνες που χρησιμοποιούσαν τότε. Ατελείωτο πλύσιμο και άπλωμα για μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του μωρού!

Τα μωρά αγαπούν την καθαριότητα...
Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν μερικές φορές μας απογοητεύει να βλέπουμε ότι το μωράκι έχει λερωθεί λίγα λεπτά αφότου το αλλάξαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Το δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και αν βρίσκεται εκτεθειμένο στην υγρασία και την αμμωνία των ούρων για πολύ ώρα, γεμίζει κοκκινίλες και σπυράκια. Είναι σημαντικό, επομένως, να αλλάζουμε την πάνα του μωρού συχνά για να μπορέσουμε έτσι να αποφύγουμε την πρόκληση δυσφορίας και ενοχλήσεων στο μωρό μας. Για τα μωράκια το καλύτερο είναι να νιώθουν συνέχεια στεγνά και καθαρά, για να μπορούν έτσι να απολαμβάνουν το παιχνίδι μαζί μας αλλά και τον ύπνο τους χωρίς να χρειάζεται να μας εκφράζουν τα παράπονά τους!

Μην ξεχνάτε:
• Όταν αλλάζετε το μωρό σας θα πρέπει να ρίχνετε και μια ματιά στη λερωμένη πάνα. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για το πώς θα πρέπει να είναι οι φυσιολογικές κενώσεις το μωρού και για το τι θα πρέπει να ελέγχετε. Μην ξεχνάτε ότι τα μωράκια δεν μπορούν να μας εκφράσουν πάντοτε τη νιώθουν γι' αυτό θα πρέπει να ξέρουμε αν το μωρό μας έχει διάρροια ή αν συμβαίνει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ενημερώσουμε τον παιδίατρο.

Φροντίδα σε κάθε άλλαγμα...
Αν και καθημερινά χρειάζεται να αλλάζουμε πολλές φορές την πάνα του μωρού, δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε να καθαρίζουμε με προσοχή τις ευαίσθητες περιοχές του. Αν δεν φροντίσουμε να απομακρύνουμε κάθε ίχνος ακαθαρσίας τότε η εμφάνιση ερεθισμών είναι δεδομένη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πλένουμε με ζεστό νερό το μωράκι κάθε φορά που του αλλάζουμε πάνα. Αν, βέβαια, βρίσκεστε με το μωρό σας έξω από το σπίτι ή σε χώρο που δεν έχετε τη δυνατότητα να το πλύνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά εμποτισμένα μωρομάντηλα και να καθαρίσετε επιμελώς κάθε σημείο στις ευαίσθητες περιοχές. Τα μωρομάντηλα, επίσης, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, τα βράδια που το μωρό κρυώνει και δε θέλετε να το δυσανασχετήσετε πλένοντας το ή όταν νυστάζετε πολύ και βιάζεστε να επιστρέψετε στο κρεβάτι σας. 
Επειδή όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα του μωρού μας, προτιμάμε τα μωρομάντηλα που είναι φτιαγμένα με αγνό βαμβάκι και είναι εμποτισμένα με ευεργετικές ουσίες από βότανα. Τα μωρομάντηλα αυτά, αφενός μας διασφαλίζουν εξαιρετική καθαριότητα και υγιεινή για το μωρό μας και αφετέρου του προσφέρουν επιπλέον φροντίδα, ανακούφιση και προστασία από τους ερεθισμούς.

Θυμηθείτε: 
• Δεν ξεχνάμε πριν βάλουμε την πάνα στο μωρό μας να απλώσουμε στις ευαίσθητες περιοχές την ειδική κρέμα που θα το προστατέψει από την εμφάνιση συγκάματος. 
• Επειδή τα μωράκια δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους και υπάρχει πιθανότητα να κρυώσουν, φροντίζουμε να ολοκληρώσουμε το άλλαγμα της πάνας όσο πιο σύντομα μπορούμε. 
• Αν το μωράκι δεν κάθεται ήσυχο όταν το αλλάζετε θα πρέπει να του αποσπάται την προσοχή με κάποιο παιχνίδι ή ακόμη καλύτερα μιλώντας του. Πείτε του πόσο το αγαπάτε ή πόσο όμορφο και γλυκό μωράκι είναι! 
• Μόλις το μωρό μας μεγαλώσει και μπορεί εύκολα να αναποδογυρίζει το σωματάκι του, φροντίζουμε να το αλλάζουμε στο κρεβάτι και προσέχουμε να μην το αφήνουμε ούτε λεπτό από τα μάτια μας.

Επιλέγουμε με προσοχή την πάνα του μωρού...

Ένας βασικός κανόνας για τη φροντίδα των μωρών είναι να επιλέγουμε πάντοτε με μεγάλη προσοχή οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το δερματάκι τους. Η ιδιαίτερη ευαισθησία που χαρακτηρίζει το δέρμα του μωρού, υποδεικνύει ως καλύτερη επιλογή τα υλικά που είναι αγνά και σαφώς υψηλής ποιότητας. Με αυτή τη σκέψη κατά νου, λοιπόν, επιλέγουμε την πάνα του μωρού μας, μιας και έρχεται σε άμεση επαφή με τις ευαίσθητες περιοχές του. Αν το υλικό κατασκευής της πάνας δεν είναι καλής ποιότητας θα βρισκόμαστε διαρκώς με την αγωνία να φροντίζουμε τους ερεθισμούς που θα έχουν προκληθεί στο δέρμα του μωρού μας. Πρώτο κριτήριο επομένως, στην επιλογή της πάνας, είναι να βασίζεται η σύνθεσή της σε υλικά εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία θα διασφαλίζουν στο μωράκι μας καλή υγιεινή, θα είναι απαλά και το κυριότερο θα είναι φιλικά προς το ευαίσθητο δερματάκι του. 

Δεύτερο κριτήριο είναι φυσικά η καλή εφαρμογή της πάνας. Είναι σημαντικό να μπορεί το μωρό μας να νιώθει άνετα και να μπορεί να κινεί το σωματάκι του χωρίς περιορισμούς. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που ένα μωράκι έχει γκρινιάρικη διάθεση και δείχνει δυσαρεστημένο, χωρίς εμείς να μπορούμε να διαπιστώσουμε το λόγο, ενώ στην ουσία απλά το ενοχλεί η πάνα που φοράει. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσφέρουμε στο μωράκι μας τη δυνατότητα να χαίρεται τις καθημερινές του στιγμές μαζί μας, το παιχνίδι του αλλά και τις πρώτες του διστακτικές προσπάθειες να περπατήσει, χωρίς η πάνα του να το ενοχλεί και να το δυσκολεύει. Μια πάνα που εφαρμόζει άψογα στο σωματάκι του και του επιτρέπει να βρίσκεται άνετα σε κίνηση, αποτελεί την ιδανική επιλογή. 

Τέλος, είναι σημαντικό η πάνα που θα επιλέξουμε να είναι εξαιρετικά απορροφητική ώστε να μην έρχεται το δέρμα του μωρού σε άμεση επαφή με τα ούρα του. Το ιδανικό, μάλιστα, θα ήταν να επιλέγουμε πάνες με ειδικό κάλυμμα το οποίο επιτρέπει στο δέρμα του μωρού να "αναπνέει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...