Δεκάλογος για μια υγιή εγκυμοσύνη

Δεκάλογος για μια υγιή εγκυμοσύνη

1. Φροντίστε τη διατροφή σας. Μια ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει όλες τις διατροφικές ομάδες είναι ο ιδανικός τρόπος για να διασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Τόσο ο οργανισμός της εγκύου όσο και ο οργανισμός του εμβρύου χρειάζονται μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τα οποία μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης και υγιεινής διατροφής μπορούν να διασφαλιστούν.
Είναι καλό, επομένως, να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας:
α) Όσπρια και δημητριακά
β) Γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα
γ) Κρέας, ψάρια και αυγά
δ) Λίπη και έλαια (κατά προτίμηση ελαιόλαδο) 
ε) Φρούτα και λαχανικά

2. Διαφυλάξτε την καλή συναισθηματική σας κατάσταση. Κάθε τι που επηρεάζει τη μητέρα έχει την επίδρασή του και στο κυοφορούμενο έμβρυο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος, εκνευρισμό, ένταση και γενικότερα έντονες συναισθηματικές συγκινήσεις. Σε μια περίοδο που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ευαίσθητη, το επιθυμητό είναι να νιώθετε ήρεμες, ασφαλείς και να έχετε αρμονικές σχέσεις με τους δικούς σας ανθρώπους.

3. Γυμναστείτε τακτικά. Η ήπια γυμναστική, αν γίνεται συστηματικά, μπορεί να ενισχύσει τη φυσική σας κατάσταση και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις αυξημένες απαιτήσεις της κύησης αλλά και του τοκετού. Η σωματική άσκηση, άλλωστε, συμβάλλει θετικά στη ψυχολογική διάθεση και προσφέρει στην έγκυο ευεξία και μείωση του στρες. Ιδανικές μορφές άσκησης είναι το περπάτημα, το κολύμπι αλλά και η γιόγκα.

4. Ελέγξτε το βάρος σας. Το βάρος της γυναίκας πριν από την εγκυμοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και στην υγεία του εμβρύου. Η έγκυος που έχει βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό ενδέχεται να γεννήσει ένα λιπόβαρες μωρό, με ανησυχητικές συνέπειες για την υγεία του. Ενώ μια έγκυος που έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό ενδέχεται να εμφανίσει σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Για το λόγο αυτό αν το βάρος σας είναι είτε πολύ χαμηλό είτε πολύ υψηλό θα πρέπει να ζητήσετε την καθοδήγηση του γιατρού σας προτού αποφασίσετε να αποκτήσετε παιδί.

5. Σταματήστε το κάπνισμα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα επιβλαβές καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο βρέφος, ευθύνεται για τη γέννηση λιπόβαρων μωρών, ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρο τοκετό αλλά και να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

6. Μην καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Η λήψη αλκοόλ συνδέεται με τη γέννηση λιπόβαρων νεογνών αλλά και με την αύξηση του κινδύνου αποβολής.

7. Προφυλάξτε το έμβρυο από πιθανούς κινδύνους. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της κύησης να αποφεύγετε κάθε τι που ενδέχεται να επηρεάσει το έμβρυο. Μείνετε μακριά από κατοικίδια για τα οποία δεν γνωρίζετε αν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Μη χρησιμοποιείτε τοξικές ουσίες καθαρισμού, σπρέι, εντομοκτόνα, διαλυτικά και κάθε άλλη ουσία την οποία αν εισπνεύσετε υπάρχει κίνδυνος να βλάψετε το μωρό.

8. Αυξήστε την πρόσληψη φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ, το οποίο ανήκει στην ομάδα βιταμινών Β, έχει μια ιδιαίτερα επωφελή δράση στο σχηματισμό του εμβρύου και αυτό γιατί συμβάλλει στην ορθή σύνθεση και λειτουργία του DNA. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ διασφαλίζει το έμβρυο από την εμφάνιση ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Για να αυξήσετε με φυσικό τρόπο την πρόσληψη του φυλλικού οξέος μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με σπανάκι, μαρούλι, μαϊντανό, αρακά, κολοκύθια, ντομάτα, συκώτι, γάλα, ξηρούς καρπούς, μπανάνες και ψάρια.

9. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Ένα από τα βασικότερα σημεία για μια καλή εγκυμοσύνη είναι να διατηρείτε πάντοτε την καλή σας διάθεση και για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας, τώρα περισσότερο από ποτέ. Σας δίνουμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε την εμφάνισή σας ελκυστική και όμορφη.
• Για να αποφύγετε το σχηματισμό ραγάδων, μπορείτε από τον τρίτο μήνα της κύησης να κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους χρησιμοποιώντας μια κρέμα κατάλληλη για την ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος.
• Για να παραμείνει το στήθος σας σφριγηλό μπορείτε να το πλένετε καθημερινά με κρύο νερό και ένα ειδικό σαπούνι.
• Για να διατηρήσετε την ελαστικότητα του δέρματος καλό είναι να αντικαταστήσετε το κλασικό σαπούνι με κάποιο σε μορφή κρέμας.
• Για να έχετε, πάντως, καλύτερα αποτελέσματα στη συνολική σας εμφάνιση το ιδανικό είναι να συνδυάζεται μια ήπια μορφή άσκησης (π.χ. περπάτημα), με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.


10. Βρείτε τις ιδανικές ισορροπίες με το σύζυγό σας. Για να μπορείτε να νιώθετε ήρεμη και για να βρεθείτε στην κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση για να αντιμετωπίσετε αυτήν την τόσο απαιτητική περίοδο της ζωής σας, θα πρέπει να έχετε την πλήρη στήριξη του συζύγου σας. Συζητείστε για τις πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά σας, για τις ξεχωριστές ανάγκες που θα έχετε τους επόμενους μήνες, για τις κοινές σας ανησυχίες και επιχειρείστε να βρείτε την ιδανική ισορροπία μεταξύ σας, ώστε να αποφύγετε περιττούς καυγάδες και εντάσεις. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πώς ότι επηρεάζει εσάς, επηρεάζει και το έμβρυο που συνυπάρχει με εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δείτε επίσης...